„Visuomenė daug kalba apie tai, kad trūksta politikų ir tarnautojų atsakomybės, dažnai mato, jog jų turimas turtas vargiai ar gali būti uždirbtas iš tarnautojo ar politiko algos. Tačiau mechanizmai, kaip patikrinti tarnautojo ar politiko turto teisėtumą ir kaip tą neteisėtai įgytą turtą konfiskuoti yra labai sudėtingi.

Civilinio turto konfiskavimo įstatymas, kuris supaprastina turto vertės patikrinimą ir konfiskavimą, šiuo metu nukreiptas tik į asmenų, kurie susiję su stambia korupcija, ekonominiais nusikaltimais, nusikalstamomis grupuotėmis, didelės vertės turtą.

Tačiau jo negalima taikyti, pavyzdžiui, ne pagal išgales prabangiai gyvenančiam tarnautojui ar politikui, kuris nebuvo pagautas už rankos imant kyšius ir taip tiesiogiai susietas su korupcine veikla, nors visi suprantame, kad politikų, tarnautojų atsakomybei prieš visuomenę ir jų skaidrumui keliami padidinti reikalavimai,“ – Eltai sakė A. Širinskienė.

Pasak jos, būtų nuoseklu, kad civilinio turto konfiskavimas būtų taikomas ir politikams bei valstybės tarnautojams, kuomet jų turto ir teisėtų pajamų skirtumas yra ypač didelis.

Anot parlamentarės, šiuo metu civilinis turto konfiskavimas taikomas esant didesniam kaip 100 tūkst. eurų skirtumui tarp asmens pajamų ir turimo turto. „Tokį turtą turintis asmuo, po turto tyrimo teisėsaugai taip ir nepajėgęs paaiškinti turto kilmės (ikiteisminė stadija), prokurorų sprendimu turto kilmę turėtų įrodinėti teisme civilinio proceso keliu (stadija teisme), ir, tik įrodęs, kad turtą užgyveno teisėtais būdais, jį galėtų išsaugoti. Teisėsauga, taikydama civilinį turto konfiskavimą, vertina ir tą turtą, kurį asmuo, stengdamasis jį paslėpti, yra perdavęs kitiems asmenims“,- sako Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko pavaduotoja A. Širinskienė.

Kitaip tariant, anot jos, įstatymu valstybė užtikrina, kad žmogus negalėtų pelnytis ir, darydamas žalą visuomenei, kurti savo ar savo artimųjų asmeninę gerovę.

„Net neabejoju, kad vien įstatymo, leidžiančio supaprastintai civilinio turto konfiskavimo būdu konfiskuoti politikų ar tarnautojų turtą, buvimas drausmintų bei verstų pagalvoti didelę dalį valstybės tarnautojų ir politikų. Manau, kad tikrai rečiau girdėtume apie atvejus, kuomet jie pagaunami su „dėžutėmis“ ar rekordinio dydžio kyšių sumomis“ – teigia A. Širinskienė.

Civilinio turto konfiskavimo įstatymo pataisas parlamentarė ketina registruoti rugpjūčio mėnesį, o jas pateikti Seimui – rudens sesijoje.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)