Parlamentarės kreipimesi nurodoma, kad 2023 m. kovo 14 d., kai visuomenininkas lankėsi parlamento rūmuose, premjerė, „viešai kalbėdama su O. Šurajevu Seimo plenarinių posėdžių salės prieigose, paskleidė žinią, kad be pastarojo patarimų valstybėje niekas nevyksta“.

„I. Šimonytės viešai išsakytas teiginys, kad be O. Šurajevo patarimų esą niekas nevyksta, yra visuomenės priimamas kaip viešas aukščiausio valstybės vadovo patvirtinimas, jog O. Šurajevo statusas yra toks, jog jis nuolat duoda patarimus“, – rašte Seimo etikos sargams nurodo A. Širinskienė.

„Tuo tarpu vertinant teisės aktų registre pateiktą informaciją, yra akivaizdu, kad O. Šurajevas nėra pateikęs jokio patarimo, nėra pareiškęs pastabų ar pasiūlymų teisėkūros klausimais“, – aiškina parlamentarė ir pažymi, kad visuomenininkas neužima ir jokių pareigų valstybės tarnyboje.

Todėl, vertindama rašte išdėstytas aplinkybes, A. Širinskienė nurodo, kad kalbėdama apie O. Šurajevą kaip apie savo patarėją I. Šimonytė galimai paskleidė tikrovės neatitinkančią informaciją.

„Premjerė, pati formuojanti savo patarėjų korpusą, skleisdama tikrovės neatitinkančią klaidinančią informaciją apie iš O. Šurajevo gaunamus patarimus, tai turėjo neabejotinai žinoti. Vadinasi, ji ne per klaidą, o sąmoningai ir tyčia paskleidė tikrovės neatitinkančią informaciją apie O. Šurajevo atliekamą patarėjo funkciją, kuri dėl jos pareigų suteikiamo autoriteto įspūdžio, pasklidusi suklaidino daug asmenų“, – konstatuoja A. Širinskienė.

„Atsižvelgdama į aukščiau nurodytas aplinkybes, prašau įvertinti, ar I. Šimonytė, tikrovės neatitinkančią klaidinančią informaciją apie O. Šurajevo vaidmenį valstybės sprendimų priėmime, nepažeidė Valstybės politikų etikos kodekse įtvirtinto pagarbos žmogui ir valstybei principo, o taip pat įpareigoti I. Šimonytę atsiprašyti suklaidintų Lietuvos žmonių“, – teigiama kreipimesi į Etikos ir procedūrų komisiją.

ELTA primena, kad trečiadienį Seimo Etikos ir procedūrų komisija pateikė rekomendaciją parlamentarei A. Širinskienei bei Seimo nariams Dainiui Kepeniui bei Remigijui Žemaitaičiui, pavadinusiems visuomenininką O. Šurajevą premjerės patarėju, atsiprašyti I. Šimonytės bei jos patarėjų komandos. Komisija konstatavo, kad politikai savo pasisakymais ir įrašais socialiniuose tinkluose „paskleidė faktais nepagrįstus ir visuomenę klaidinančius teiginius apie O. Šurajevo einamas pareigas“.