Kitą savaitę galimos ekstremalios liūtys

„Karščiai tik prasideda. Rytoj jau numatoma 24-29 laipsnių temperatūra, vėliau bus dar pora laipsnių šilčiau. Šiek tiek vėsiau bus ketvirtadienį, kai praeis liūtiniai lietūs. Nuo šeštadienio – vėl nauja karščio banga. Tokie orai, retkarčiais su popietinėmis liūtimis, numatomi iki kitos savaitės vidurio. Kitos savaitės viduryje atogrąžų orą išstums nuo Atlanto priartėjęs vėsesnis oras, bet šitas pasikeitimas ramiai nepraeis. Jeigu šaltasis atmosferos frontas slinks per Lietuvą dienos metu, liūčių, perkūnijų, škvalų, o gal ir krušos neišvengsime. Juolab kad oras bus įkaitęs Lietuvoje, tuo šis procesas bus intensyvesnis. Gali pasikartoti liepos 8-10 d. sinoptinė situacija (tuomet, po ilgojo savaitgalio karščių, visą Lietuvą plovė galingos liūtys su perkūnija, škvalais ir net kruša – DELFI)“, - pasakojo DELFI viešnia.

Taigi ateinantį savaitgalį vykstantiems prie jūros – gera žinia. Anot sinoptikės, bus karšta. Nors praeis liūtiniai lietūs (greičiausiai popietiniai ir su perkūnija), jie tik atgaivins, bet orai neturėtų atšalti. Šilta bus ir ateinanti savaitė, tačiau pastaroji, kaip minėta, bus lietinga.
Izolda Marcinonienė

Rugpjūtis dar turėtų pažerti karštų dienų

Paklausta, kuris vasaros mėnuo tinkamiausias atostogoms Lietuvoje, I. Marcinonienė teigė, kad rugpjūtis – pats geriausias mėnuo praleisti prie jūros, nes tuo metu būna šiltas tiek vanduo, tiek orai.

„Aš pati visuomet atostogauju rugpjūčio mėnesį, bet kliūna visko. Dėl vieno dalyko aišku – nesušalsim“, - tikino sinoptikė.

Paprašyta palyginti šios vasaros orus su kelių pastarųjų metų vasaromis, I. Marcinonienė teigė, kad šių metų vasaros tendencija panaši į 2009 m.: birželis buvo vėsus ir drėgnas, vėlesni mėnesiai buvo šilti, netrūko drėgmės. „Šių metų vasara buvo prognozuojama vienu laipsniu šiltesnė nei standartinė klimato norma (norma yra 16,1 laipsnio šilumos). Tokia buvo ir 2009 m. vasaros temperatūra. Remiantis analogais, antrąją vasaros pusę dar turėtume sulaukti karštų dienų“, - svarstė pašnekovė.

Kita vertus, ji paneigė skaitytojų pastebėjimus, kad ši vasara ypač lietinga. Anot sinoptikės, liūtys pasiskirsto nevienodai Lietuvos teritorijoje. Pavyzdžiui, birželio mėnesį vakariniai rajonai, ypač šiaurės vakarinė Žemaitija, net stokojo drėgmės, o pietinius ir rytinius rajonus „skalbė“ ciklonai, vietomis iškrito beveik dviejų mėnesių kritulių normos.

Prognozuojamos temperatūros paklaida – 2 laipsniai

Klausiama, kodėl sinoptikų prognozės būna netikslios, I. Marcinonienė paaiškino, kad prognozuojama remiantis modelio prognozėmis. Jei modelis „nepagauna“ konvekcinio debesies, prognozė nebūna tiksli.

Prognozuojamos temperatūros paklaida taip pat turi tam tikras ribas. „Pavyzdžiui, jei prognozuojama oro temperatūra – 25-27 laipsniai, vadinasi, intervalas bus nuo 23 iki 29. Lygiai taip pat su lietumi ir vėjo stiprumu. Mes prognozuojame tam tikrą intervalą, bet leidžiami nukrypimai į vieną ar kitą pusę. O prognozuoti liūtinius lietus tam tikroje vietoje ir tam tikru laiku yra labai sunku, nes išsivystę debesys vienoje miesto pusėje gali prapliupti liūtimi, o kitoje pusėje neiškrenta nė lašo lietaus. Šiemet tai labai dažna“, - teigė sinoptikė.