Šiluma traukiasi, bet saulėti orai išliks

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Meteorologinių prognozių skyriaus sinoptikė Alva Nagelytė tikino, kad pirmadienį buvo dar aukštesnė temperatūra, ji siekė 17-19 laipsnių, tačiau dėl debesų ir kiek stipresnio vėjo orai atrodė niūresni. Antradienį Vilniuje temperatūra siekė tik 15 laipsnių, bet nušvito saulė, kuri šiuo metu vis dar šildo, todėl saulės atokaitoje galima išsirengti net iki trumpų rankovių.

Ši šiluma pas mus atkeliavo iš Vakarų. Per Vakarų Europą slinkęs aukšto slėgio frontas į Vidurio Europą nešė bobų vasarą, o mes likome pakraštyje šio anticiklono pakraštyje, todėl šilumos gavome tik su debesimis. Jei anticiklonas būtų atkeliavęs dar arčiau mūsų, tikrai būtume turėję ir 20 laipsnių ar dar aukštesnę temperatūrą. Šiuo metu oro masių kryptys keičiasi – iš Šiaurės Vakarų į Rytų Europą nešamas jau daug šaltesnis oras, mums – saikingai šaltesnis.

„Šiltesnis oras nuo mūsų atsitraukinėja, nors aukštas slėgis, taigi ir saulėtos dienos išliks, ypač rytinėje šalies pusėje, išliks. Naktys jau bus gerokai vėsesnės. Praėjusiomis naktimis termometro stulpeliai rodė ir 10 laipsnių, tačiau artimiausią naktį temperatūra daug kur nukris žemiau 5 laipsnių. Jau žadame ir šalnas. Dieną temperatūra kils tik iki 12-14 laipsnių“, - teigė pašnekovė.

Paklusta, ar dar galima tikėtis bobų vasaros, sinoptikė pajuokavo, kad viltis lieka visada. O jei rimtai, bobų vasaros laukiama, kai įsivyrauja jau tikrasis ruduo, t. y. po lygiadienio. Iki tol šilti orai siejami su vasara, o bobų vasara vadinamas toks laikotarpis, kai naktys šaltos, o dienos saulėtos ir ramios.

„Kiek tos šilumos turi būti, negaliu pasakyti. Tačiau spalį šilumos dar galime tikėtis. Pirmą spalio dešimtadalį aukščiausia fiksuota temperatūra buvo pakilusi ir per 20 laipsnių, Pietų Lietuvoje – ir iki 25-26 laipsnių. Antroje mėnesio pusėje aukščiausia temperatūra siekė apie 18 laipsnių. Pagal dabartines prognozes, spalis turėtų būti sausas, bent jau pirma jo pusė – vyraus aukštas slėgis, taigi saulėti orai, be lietaus. Bent 10 pirmųjų spalio dienų kritulių nesimato. Kita vertus, temperatūra nuo daugiametės normos labai nenukryps: mėnesio pradžioje ji sieks apie 8-9 laipsnius, vėliau – iki laipsnio žemesnė“, - teigė A. Nagelytė.

Spalis ir sausesnis, lapkritis ir žiema – šiltesni

Pasak sinoptikės, lapkritį šilumos jau nebegalima tikėtis – per daug sutrumpėjusi diena. Todėl lapkritį labai šilti orai lapkritį dažniausiai pas mus atkeliauja kartu su drėgme, nors aukščiausia temperatūra yra buvusi ir daugiau kaip 15 laipsnių. Šį mėnesį malonesnės dienos būna, kai temperatūra šiek tiek žemesnė. Mat oras tuomet  sausesnis, mažiau vandens garų ir šviečia saulė.

Europos vidutinės trukmės orų prognozių centro duomenimis, rudens vidutinė temperatūra buvo numatoma 1 laipsniu aukštesnė už vidutinę daugiametę, kritulių kiekis – truputį mažesnis už vidutinį daugiametį.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klimatologijos skyriaus specialistas Justinas Kilpys yra pasakojęs, kad pagal ilgalaikes amerikiečių eksperimentines prognozes, rugsėjis turėtų labai nenukrypti nuo vidutinės normos, o spalis prognozuojamas įprastas, nors į Šiaurę nuo Lietuvos (Estijoje, Skandinavijoje) jis žadamas gerokai šiltesnis už vidutinį. Kaip tai paveiks Lietuvą, kol kas prognozėse nebuvo nenumatoma. Tačiau lapkritis ir net gruodis iki pat sausio Lietuvoje prognozuojami šiltesni nei įprastai.

Kritulių šį rudenį amerikiečiai taip pat prognozavo mažiau nei įprastai. „Pavyzdžiui, nors spalį temperatūra neturėtų nukrypti nuo normos, pagal amerikiečių prognozes tai bus sausas mėnuo. Tai reiškia, kad galima tikėtis mažiau lietingų ir daugiau saulėtų dienų“,- teigė J. Kilpys.

Pasak A. Nagelytės, pagal išankstines Europos vidutinės trukmės orų prognozių centro prognozes žiema taip pat turėtų būti nešalta, tačiau kas mėnesį ši prognozė vis dar tikslinama. Tiesa, šiltesni orai reiškia, kad vyraus ciklonai, t. y. oras keliaus nuo Atlanto. „Dabar teigiama, kad 50-60 proc., kad kritulių gali būti daugiau normos, bet temperatūra – truputį aukščiau normos“, - teigė specialistė.