Kaip DELFI sakė Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Meteorologinių prognozių skyriaus vedėja Vida Ralienė, jau kitą savaitę temperatūra kils, dienomis sulauksime atodrėkio, bet pirmomis kovo dienomis vėl numatomi vėsesni orai, ypač naktimis.

„Pirmą kovo savaitę vidutinės paros temperatūra dar išliks neigiama, o antrą savaitę turėtume perkopti per nulį ir vidutinė paros temperatūra taps teigiama. Tuomet jau galime tikėtis spartesnio sniego tirpimo ir oro šilimo. Tačiau iš tiesų pavasaris Lietuvoje ateina po lygiadienio, kai saulutė ilgiau ir stipriau šviečia. Staigios, gražios, šiltos pavasario pradžios tikrai nebus. Nebus ir labai didelio atlydžio, nes naktį šaltukas sniegą palaikys. Nebent pačiame pajūryje sniegas tirps intensyviau. Aišku, kovas – jau ne vasaris. Dienos – ilgesnės, vidutinė temperatūra laikysis tik apie 2 laipsnius šalčio, ne 5-6, visgi kovas pas mus dar priskiriamas prie šaltojo pusmečio“, - teigė pašnekovė.

Dabartinių prognozių duomenimis, per tradicinę Kaziuko mugę, kuri vyksta pirmąjį kovo savaitgalį, nusimato gan ramūs ir neblogi orai: dieną temperatūra turėtų būti aukštesnė už nulį, o naktį ir ryte spustelės 5-6 laipsnių šaltukas. Bent jau kol kas nenusimato, kad oras labai drėktų ar pūstų smarkūs vėjai.

Sinoptikų duomenimis, pernai pavasaris buvo šiltas – vidutinė temperatūra 1,7 laipsnio viršijo standartinę klimato normą. Visų mėnesių nuokrypis nuo klimato normos buvo į teigiamą pusę. Kovo pradžioje dar vyravo šiaurės vakariniai srautai, o pirmo dešimtadienio viduryje sustiprėjo šiluma ir sniegas pradėjo tirpti. Visgi labiau malonesnė šiluma atėjo su antru mėnesio dešimtadieniu.

Užpernai kovo pradžia buvo labai nepastovi ir vietomis dar paspausdavo 20-22 laipsnių šaltukas. Tačiau vidutinė viso pavasario temperatūra taip pat buvo aukštesnė už normą, tiesa, kiek mažiau – 1,4 laipsnio.

„Maždaug į tokį pavasarį, koks buvo užpernai, turbūt galima ir šiemet orientuotis. Tik tokių šalčių anomalijų nelaukiama. O štai kalendorinė pavasario pradžia atrodys kaip švelni žiema. Kovas toks ir turi būti. Kartais sniegas tirpsta net iki balandžio vidurio“, - apibendrino pašnekovė.