„Galima tik pagirti Ukrainą dėl įgyvendinamų reformų. Nepaisant tebesitęsiančio karo, kur aišku, kad tai yra prioritetas Nr. 1, Ukraina tikrai daro didžiulį progresą“, – ketvirtadienį „Žinių radijui“ sakė V. Sinkevičius.

„Tų darbų dar yra likę. Ir pats stojimo procesas nėra tik vieno ar kito įstatymo priėmimas. Yra dar ir jo įgyvendinimas. Ukraina pati tikrai žino kai kurias problemas, su kuriomis susiduria. Bet žiūrint į atskiras sritis, tikrai padarytas didelis progresas“, – džiaugėsi jis.

Kiek anksčiau skelbta, kad Ukraina šiuo metu atitinka dvi iš septynių sąlygų, būtinų pradėti derybas dėl narystės ES. Tai „Reuters“ žurnalistams teigė vienas iš ES pareigūnų, nurodęs, kad Kyjivas jau atliepė kriterijus, susijusius su teisėsaugos reformomis bei žiniasklaidos įstatymu.

V. Sinkevičius tvirtina, kad Ukraina ėmėsi reformų ir aplinkosaugos srityje, kur, pasak jo, imtis pokyčių nėra paprasta.

„Man asmeniškai tenka daug bendradarbiauti su aplinkos ministru, su komitetu, atsakingu už aplinką ir klimato kaitą, kur taip pat nėra pati paprasčiausia stojimo į Europos Sąjungą dalis. Netgi pasižiūrėjus į Vakarų Balkanų valstybių patirtį, tai vieni sudėtingiausių skirsnių stojimo procese. Bet Ukraina sugebėjo priimti labai svarbius reforminius įstatymus ir atliekų sferoje, ir buveinių apsaugoje – būtent per praėjusių metų pabaigą. Aš šiuo atveju tą progresą vertinu labai pozityviai“, – aiškino politikas.

Be to, V. Sinkevičius yra įsitikinęs, kad stojimo į ES kelias Ukrainai bus itin reikšmingas ir leis išvengti tam tikro ekonominio ir politinio nuosmukio. Taip jis teigė, remdamasis Baltijos šalių pavyzdžiu.

„Kandidatės statutas yra skirtas užtikrinti ilgalaikiam politiniam ir ekonominiam stabilumui ir tai po karo bus tikrai kritiškai svarbu. Prisiminkime tą nelengvą 90-ųjų laikotarpį – tiek Lietuvoje, tiek kitose Baltijos šalyse. Nors ir laisvės troškimas kovoje mus suvienijo ir mes labai aiškiai pasirinkome Vakarų kryptį, politiniai ir ekonominiai laikai buvo pakankamai nestabilūs“, – dėstė EK narys.

„Labai svarbu, kad Ukraina tokios patirties išvengtų ir tas siekimo procesas suvaidins itin reikšmingą vaidmenį“, – pažymėjo jis.

Pernai Ukraina buvo paskelbta oficialia šalimi kandidate į ES. Kyjivas laukia EK įvertinimo, ar jos pastangos vykdyti reformas pakankamos oficialioms stojimo deryboms pradėti. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sako, kad sieks, jog derybos dėl stojimo prasidėtų dar šiais metais.