„Šiąnakt 500 šalies ugdymo įstaigų gavo grasinamo pobūdžio laišką apie padėtus sprogmenis, kurie detonuos 11 val. 30 min. Manau, kad tai yra provokacija bei siekis sukelti chaosą. Tačiau negalima rizikuoti ir kelti grėsmę žmonių saugumui“, – tokio laiško iš Vilniaus kunigaikščio Gedimino gimnazijos direktoriaus sulaukė tėvai.

Čia besimokančios mokinės mama Delfi sakė, kad yra labai pasimetusi, tačiau netiki, kad grasinimai būtų realūs.

„Be abejo, nerimo yra, juokauti tokiais dalykais negalima, kai tai susiję su vaiko saugumu, – kalbėjo ji. – Kadangi tokių provokacijų būta anksčiau, natūraliai netiki, kad gali blogai pasibaigti.“

Pašnekovė pridūrė, kad paskambino ir į vaikų darželį, kur veda savo sūnų, tačiau ten viskas ramu, jokių grasinimų negauta.

Jos dukra pasakojo, kad per teatro pamoką atėjusi auklėtoja liepė vaikams išeiti iš mokyklos dėl grasinimų, paaiškino, kad natūralu jausti baimę bei nerimą, bet svarbiausia išlikti ramiems ir galvoti, jog viskas bus gerai.

Pasak mergaitės, buvo šiek tiek baimės, taip pat truputį chaoso, nes vienu metu mokyklą paliko visi vaikai.

Kitas su Delfi susisiekęs tėvas minėjo, kad evakuojami ir Vilniaus Santaros gimnazijos mokiniai.

Trakų savivaldybė savo feisbuke išplatino pranešimą, kad evakuojamos kai kurios šio rajono švietimo įstaigos.

Policija ragina išlikti ramiems

Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis patvirtino, kad šimtai mokyklų yra gavę tokius pranešimus, bet reikalo panikuoti nėra.

„Reikia pranešti apie grasinimus policijai, elgtis ramiai, nes tų žmonių, kurie tai sugalvojo, tikslas ir yra: sukelti paniką, sutrikdyti spec. tarnybų veiklą. Raginame elgtis ramiai sulaukti pareigūnų, klausyti jų nurodymų. Kol kas jokių grėsmių nematome, vienas pranešimas nepasitvirtino, tikėtina, tai melagingi pranešimai“, – kalbėjo jis.


Policijos atstovas sakė nenorintis spekuliuoti, kas visa tai organizuoja, tačiau akivaizdu, kad tai – centralizuota ataka.

Pasak jo, sprendimą, ar ugdymo įstaigą evakuoti, priima vietoje dirbantis pareigūnas, tačiau tai daroma išimtiniais atvejais.

Vien Vilniaus apskrityje nuo 4 val. ryto gauti 193 grasinimai, kiek jų yra iš viso dar tikslinama.

Atakos – visose Baltijos šalyse

Analogiškų atakų šią savaitę sulaukė ir Latvija bei Estija. Spalio 10 d., pirmadienį, lsm.lv skelbė, kad 300 ugdymo įstaigų visoje Latvijoje gavo elektroninius laiškus rusų kalba apie padėtus sprogmenis.

Spalio 12 d. tokia pat informacinė ataka surengta Estijoje, dalis mokyklų taip pat evakuota, bet grasinimai nepasitvirtino. Aplinkybės – kone identiškos kaip ir Lietuvoje.

„Laiškas rusų kalba atsiųstas į mokyklą, perspėjant, kad 10 val. 40 min. sprogs bomba ir visi žus“, – „postimees.ee“ sakė Petersono mokyklos direktorė Merike Kaste.

Lenkai siejo su Rusija


2019 m. panaši informacinė ataka įvykdyta Lenkijoje, gegužę 700 mokyklų sulaukė laiškų su grasinimais jas susprogdinti.

Tyrimą atlikusios Lenkijos žvalgybos tarnybos pranešė, kad tai Rusijos GRU darbas.

Ataka buvo įvykdyta vykstant brandos egzaminams, jos tikslas - patikrinti Lenkijos kibernetinį saugumą ir sukelti chaosą.

VSD: tikslinga ir koordinuota ataka


Valstybės saugumo departamento vertinimu, Lietuvoje, taip pat Latvijoje ir Estijoje, platinami grasinantys pranešimai ugdymo įstaigoms, tikėtina, yra tikslinga ir koordinuota ataka, vykdoma priešiškų valstybių iniciatyva.

„Melagingais pranešimais ir panašaus pobūdžio veiksmais siekiama kelti įtampą ir paniką visuomenėje, trikdyti ir destabilizuoti institucijų darbą, didinti nepasitikėjimą. Išaugus geopolitinei įtampai, Lietuva ir kitos Baltijos šalys yra nuolatiniai priešiškų valstybių informacinių-kibernetinių atakų taikiniai.

Lietuvoje terorizmo grėsmės lygis išlieka žemas. Raginame piliečius išlikti ramiais ir nepasiduoti provokacijoms“, – rašoma VSD komentare.

VSD ir kitos institucijos bendradarbiauja tiriant šią ataką.

Stiprinamas policijos darbas


Delfi jau vakar rašė, kad karą Izraelyje pradėjusi teroristinė organizacija „Hamas“ visus pasaulio musulmonus ragina ateinantį penktadienį surengti visuotinio džihado (šventojo karo – red.) dieną, rengti masinius protestus bei pulti žydus.

Lietuvos policijos atstovas Ramūnas Matonis sakė žinantis apie šį grasinimą, todėl rytoj bus sustiprintas Izraelio ambasados bei žydų bendruomenės objektų saugumas.

Vilniuje veikiančios Šolomo Aleichemo ORT gimnazijos direktorė Ruth Reches sakė policijos pagalbos nesulaukianti, gimnazijos teritoriją saugos mokinių tėvai, o penktadienį pamokos vyks nuotoliniu būdu.

NKVC stebi situaciją


Nacionalinis krizių valdymo centras atidžiai stebi situaciją, susijusią su platinamais grasinančias pranešimais ugdymo įstaigoms ir kartu su Policijos departamentu bei Valstybės saugumo departamentu teikia turimą informaciją apie situaciją.

Valstybės saugumo departamento vertinimu, Lietuvoje, taip pat Latvijoje ir Estijoje, platinami grasinantys pranešimai ugdymo įstaigoms, tikėtina, yra tikslinga ir koordinuota ataka, vykdoma priešiškų valstybių iniciatyva.

Melagingais pranešimais ir panašaus pobūdžio veiksmais siekiama kelti įtampą ir paniką visuomenėje, trikdyti ir destabilizuoti institucijų darbą, didinti nepasitikėjimą. Išaugus geopolitinei įtampai, Lietuva ir kitos Baltijos šalys yra nuolatiniai priešiškų valstybių informacinių-kibernetinių atakų taikiniai.

Lietuvoje terorizmo grėsmės lygis išlieka žemas. Raginame piliečius išlikti ramiais ir nepasiduoti provokacijoms.

Ugdymo įstaigoms, gavusioms tokio pobūdžio grasinimus rekomenduojame:

1. Išlikti budriais ir ramiais, nuraminti aplinkinius, nepasiduoti provokacijoms;

2. Informuoti Policiją bendruoju pagalbos numeriu 112;

3. Esant galimybei apžiūrėti patalpas, vaizdo kamerų įrašus ir, neradus įtartinų objektų, tęsti ugdymo procesą;

4. Laukti atvykstančių pareigūnų kurie apžiūrės patalpas.

Visos institucijos bendradarbiauja valdant situaciją, ugdymo ir kitas įstaigas raginame išlikti ramiems bei stebėti oficialių institucijų skelbiamą informaciją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)