„Manau, kad dabar tam yra nemažai pagrindo todėl, kad humanitarinės išimtys, kurios yra pagrįstos objektyvia būtinybe ir grėsme žmonėms, kurie yra režimų priešininkai, (...) tos išlygos yra ir išlieka“, – „Žinių radijui“ teigė I. Šimonytė

„Ir tuomet tas vertinimas jau kiekvieno asmens atskirai galėtų vykti. Tai nėra visiškai uždarytos durys. Bet toms platesnėms išlygoms, ar joms yra dabar pagrindo, turint mintyje, ką daro Lukašenkos režimas, sakyčiau, kad joms pagrindo yra gerokai mažiau“, – akcentavo ji.

Ministrė pirmininkė pabrėžia, kad nuo to laiko, kai pavasarį buvo svarstomi ribojimai rusams ir baltarusiams, situacija stipriai pasikeitė. Pasak jos, prie to ženkliai prisidėjo ir „Wagner“ samdinių dislokavimas Baltarusijoje.

„Situacija per tą laiką pasikeitė ir labiausiai ji pasikeitė po vadinamojo „Wagner“ maišto ir po to, kai Lukašenka nusprendė savo šalyje priglausti teroristinę organizaciją. Aišku, kad tai keičia ir bendrą situacijos matymą, ir rizikų supratimą“, – akcentavo ji.

I. Šimonytė mano, kad dar iki Seimo rudens sesijos pradžios bus suformuluoti tam tikri pasiūlymai dėl sankcijų baltarusiams griežtinimo.

„Manau, kad iki Seimo sesijos pradžios (atsiras – ELTA) kažkokie pasiūlymai keisti įstatymą. Negaliu pasakyti, ar būtina visiškai šimtu procentu suvienodinti, ar galimi kažkokie tarpiniai sprendimai, vis tiek ta diskusija, manau, kad parlamente atsinaujins“, – sakė Vyriausybės vadovė.

Vidaus reikalų viceministras Vitalijus Dmitrijevas trečiadienį pranešė, kad ministerija mato poreikį suvienodinti ribojimus į šalį atvykstantiems Rusijos ir Baltarusijos piliečiams.

Prezidentas G. Nausėda jau anksčiau ragino Seimą apsvarstyti vienodus ribojimus rusams ir baltarusiams. Apie tai jis priminė ir reaguodamas į Baltarusijoje dislokuotos Rusijos samdinių „Wagner“ keliamą grėsmę. Pasak šalies vadovo, dėl to, kad šis veto buvo atmestas, kyla rizika, jog prie Lietuvos sienų gali atsirasti Baltarusijos pilietybę turintys „Wagner“ samdiniai.

Visgi, valdantieji ir dalis opozicijos akcentavo, kad klaidos veto klausimu Seimas nepadarė. Pasak parlamentarų, priimant šį įstatymą dėl nacionalinių sankcijų Rusijos ir Baltarusijos piliečiams, buvo įvertinta abiejų šalių visuomenių specifika.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)