„Šiam susitikime ministras pirmininkas (J. Trudeau – ELTA) pranešė apie atidaromą ar jau veikiančią nuo šiandien Kanados ambasadą Vilniuje“, – pirmadienio vakarą žurnalistams Vilniuje pranešė I. Šimonytė.

„Tikrai labai džiaugiamės šituo Kanados Vyriausybės sprendimu. Esu tikra, kad ambasados buvimas Vilniuje atvers naujas galimybes toliau stiprinti ryšius tarp mūsų valstybių ir plėsti dvišalią darbotvarkę tarp mūsų šalių“, – pridūrė premjerė.

I. Šimonytė po susitikimo su Kanados ministru pirmininku J. Trudeau pažymėjo, kad Kanada niekada nepripažino Lietuvos aneksijos.

„Ši Kanados laikysena yra dar vienas įrodymas, koks svarbus yra vertybinis užsienio politikos pagrindas, kuris šiandien tvirtai jungia mūsų tautas“, – pažymėjo I. Šimonytė.

Lietuva, pasak I. Šimonytės, ypač vertina glaudų bendradarbiavimą su Kanada tarptautinių sankcijų Rusijai ir Baltarusijai klausimais bei paramos Ukrainai klausimu.

„Sutarėme, kad ir toliau reikia laikytis vienybės ir ryžto stabdant Rusijos agresiją ir remiant Ukrainą iki pergalės. Taikos sąlygas turi apibrėžti ne agresorius, o visos Europos laisvę ginanti Ukraina. Tik tokiu atveju galime tikėtis tvarios ir ilgalaikės taikos Europoje“, - teigė ministrė pirmininkė.

Ji tikino, kad tik neapibrėžtumo ir pilkųjų zonų panaikinimas gali pabaigti Rusijos pradedamų karų Europoje užburtą ratą.

Spaudos konferencijoje dalyvavęs J. Trudeu pažymėjo, jog, prieš atvykdamas į Vilnių, lankėsi Latvijoje. Čia, anot jo, Kanada įsipareigojo padvigubinti savo dislokuotų karių skaičių.

„Taip reikšmingai prisidėsime prie NATO parengties šiame regione ir galėsime pasiekti įsipareigojimus, patvirtinus viršūnių susitikime Madride pernai, kad padidintume batalioną iki brigados Latvijoje ir atgrasytume Rusiją regione“, - kalbėjo Kanados premjeras.

I. Šimonytė džiaugėsi Lietuvos ir Kanados bendradarbiavimo ekonomikos srityje.

„Susitikimo metu padėkojau kolegai premjerui ir Kanadai už labai svarbų indėlį, stiprinant Baltijos regiono saugumą, vadovavimą NATO „EFP“ Latvijoje, karių siuntimą į NATO pajėgų integravimo vienetą Vilniuje, taip pat pasveikinau Kanados planus reikšmingai plėsti pajėgų buvimą Latvijoje“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją