„Įvertindama man ministrės pateiktą informaciją, suprantu, kad visos reglamente reikalaujamos ataskaitos buvo pateiktos, o pagrįsti išlaidas įsigijimo dokumentais niekada nebuvo paprašyta, tuo preziumuočiau, kad administracijai klausimų dėl išlaidų pagrįstumo nebuvo kilę“, – nurodoma raštu Eltai perduotame I. Šimonytės komentare.

„Pagal dabar turimą informaciją nėra pagrindo daryti išvadą, kad būdama tarybos nare J. Šiugždinienė piktnaudžiavo Tarybos nariui priklausančiomis išmokomis ar kad elgėsi kitaip neteisėtai“, – akcentuoja premjerė.

Praėjusią savaitę kilus skandalui dėl švietimo, mokslo ir sporto ministrės J. Šiugždinienės, premjerė nurodė pasikalbėjusi su Vyriausybės nare, tačiau pažymėjo, kad turi detaliau susipažinti su galiojančia atsiskaitymo už kanceliarines lėšas tvarka Kauno miesto savivaldybėje.

Pirmadienį Eltai perduotame komentare I. Šimonytė pažymi, kad išanalizavus Kaune taikomą tvarką, „skirtingai nuo Seimo, kur jau seniai galioja reikalavimas atsiskaityti už vadinamąsias parlamentines lėšas ir reglamentuojamos jų panaudojimo sritys, savivaldos lygiu tokio vieningo reglamentavimo nėra“.

„Kiek man suprantamos Tarybos reglamento nuostatos, Tarybos nariai atsiskaito už gautų su veikla susijusių išlaidų panaudojimą pildydami specialią formą, be įsigijimo dokumentų teikimo. Tokia tvarka išties yra labai menkai reglamentuojanti. Tačiau administracija turi teisę pareikalauti ir patvirtinimo (nes turi galimybę nepagrindus lėšų nepervesti), kad lėšos buvo panaudotos tinkamai“, – teigė konservatorė.

„Suprantu, kad 13 tūkstančių suma gali skambėti įspūdingai, ypač kai ji susiejama su tarybos nario darbo pabaiga ir išėjimu dirbti į Seimą/Vyriausybę. Visgi, tai per pusantrų metų dirbant Kauno miesto taryboje išmokėta suma, nes reglamentas nustato 0,6 VDU (vidutinio darbo užmokesčio – ELTA), mokamą kas mėnesį“, – pažymėjo ji, pridurdama, kad J. Šiugždinienei pradėjus darbą taryboje buvo siūloma su ataskaita teikti ir įsigijimo dokumentus, tačiau tvarka numatė kitaip.

Siekiant išsklaidyti kilusias abejones dėl savivaldoje taikomų skaidrumo reikalavimų, I. Šimonytė nurodė, kad pritaria siūlymams viešinti visas savivaldos politikų teikiamas išlaidų ataskaitas.

„Pritarčiau pasiūlymui tiesiog paviešinti visas tarybos narių teiktas/teikiamas ataskaitas, kad būtų galimybė, esant reikalui, paaiškinti konkrečias ataskaitų pozicijas ir būtų galimybė skaičius lyginti“, – sakė Ministrė pirmininkė.

Vyriausybės vadovė taip pat akcentavo niekada nesinaudojusi Seimo nariui priklausančiomis parlamentinėmis lėšomis. Pasak jos, tai gali įvelti politikus į reputacijos nepuošiančias diskusijas. Todėl, tęsė ji, kanceliarinėms išlaidoms skirti pinigai turėtų būti pridėti prie parlamentarų atlyginimų ir būti tinkamai apmokestinti.

„Nebandau tuo parodyti, kad esu kažkuo geresnė už tuos, kurie jomis naudojasi, tiesiog manau, kad tokie dalykai įvelia politinę sistemą į orumo nepridedančias diskusijas dėl remontų ir saldainių“, – tvirtino premjerė.

„Jau seniai pasisakau už tai, kad Seimo narių parlamentinės išlaidos būtų pridėtos prie Seimo nario atlyginimo ir apmokestintos, o parlamentinei veiklai būtų palikta tik gana simbolinė suma (atsižvelgiant į Konstitucijos nuostatą, kad tokios išlaidos turi būti atlyginamos) su labai griežtais panaudojimo būdais“, – aiškino I. Šimonytė, vildamasi, kad „dabartinė nemaloni situacija, o ir svarstoma Valstybės tarnybos reforma paskatins kolegas apie tai atvirai diskutuoti“.

Politikė pakartojo ir anksčiau išsakytas mintis apie būtinus pokyčius savivaldos taryboms.

„Taryboms, kur narių darbas nėra apmokamas atlyginimu, irgi įmanoma nustatyti vieningą ir skaidrią tvarką, pagal kurią būtų padengiamos išlaidos atsirandančios dėl buvimo Tarybos nariu. Apgailestauju, kad pirmasis bandymas pateikti projektą Seime nepavyko, tačiau tikiu, kad kolegos pritars patobulintiems siūlymams ir klausimą bus galima išspręsti iš esmės“, – apibendrino ji.

ELTA primena, kad abejonės, ar J. Šiugždinienė skaidriai naudojosi savivaldybės tarybos nario veiklai skirtomis lėšomis, kilo po to, kai praėjusios savaitės ketvirtadienį visuomenininkas Andrius Tapinas paskelbė, kad politikė prieš pradėdama darbą ministerijoje galimai neskaidriai įsisavino beveik 14 tūkst. eurų.

Prezidentūra sako, kad sprendimas dėl ministrės likimo poste – premjerės Ingridos Šimonytės rankose. Pasak valstybės vadovo Gitano Nausėdos patarėjo Tomo Beržinsko, prezidentas, esant poreikiui, šį klausimą asmeniškai aptars su Vyriausybės lydere.

Tuo metu Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) partijos vadovybė tvirtina, kad pasitikėjimas J. Šiugždiniene nėra susvyravęs. Pasak konservatorių Prezidiumo, ministrė, eidama Kauno miesto savivaldybės tarybos narės pareigas, už kanceliarines lėšas atsiskaitinėjo savivaldybėje nustatyta tvarka. Todėl, TS–LKD vertinimu, ji nepadarė jokių nusižengimų.

Pati ministrė pranešė kreipusis į Kauno savivaldybę, prašydama išviešinti praėjusios kadencijos savivaldybės tarybos narių kanceliarinių išlaidų ataskaitas. Taip politikė tikina siekianti paneigti viešojoje erdvėje jai metamus nepagrįstus kaltinimus.

Tęsiantis A. Tapino tyrimams, Kauno apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorai šią savaitę pradėjo tyrimą dėl Kauno miesto ir Kauno rajono savivaldybių tarybų nariams skirtų išmokų teisėtumo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)