Pasak jos, rezervuose kaupiasi tik „AstraZeneca“ vakcinos atsargos.

„Daug yra labai legendų ir padavimų apie tą kaupimąsi. Yra viena konkreti vakcinos rūšis, kurios dabar vakcinavimo institucijose yra daugiau, kitos vakcinos tikrai yra sėkmingai išskiepijamos“, – ketvirtadienį Vyriausybės pusvalandžio metu sakė I. Šimonytė.

Vyriausybės vadovės teigimu, šiandien laukiama Europos vaistų agentūros sprendimo.

„Labai tikiuosi, kad šiandien Europos vaistų agentūros sprendimas bus toks, kad abejonės, kurios buvo kilusios dėl tam tikrų nelaimingų atvejų ar sveikatos sutrikimų bus galutinai atsietos nuo vakcinavimo proceso – bus dar karta patikinta, kad vakcinavimo nauda yra didesnė nei žala“, – pažymėjo premjerė.

I. Šimonytė taip pat pažymėjo, kad tokiu atveju „AstraZeneca“ vakcina toliau galės būti skiepijami žemiau rizikos grupėje esantys gyventojai.

„Tikrai ieškosime lankstumo, kad greičiau galėtų ypatingai tos savivaldybės, kurioms iki šiol sėkmingai sekėsi skiepyti visas vakcinas, kurias jos tik gauna, greičiau judėti žemyn prioritetų eilėje. Kol kas mes neturime dar tiek vakcinų, kad jomis galėtume skiepyti Katedros, Kudirkos ar Nepriklausomybės aikštėje visus, kas nori ateiti“, – kalbėjo ministrė pirmininkė.

Vis dėlto ji neatmetė galimybės, kad, kai bus prieita prie plačios visuomenės vakcinavimo, nepanauda vakcina gali būti skiepijami ir kiti žmonės.

„Antrą ketvirtį, kada tiekimai spartės, (…) aš neatmesčiau, kad jūs galite Lietuvoje taip pat pamatyti panašų fenomeną, kaip ir Izraelyje, kada dienos pabaigoje būdavo suskiepijama ta vakcina, kurios nepanaudodavo prioriteto eilei, bet dabar vis dar turime daug žmonių rizikos grupėse, kurie nėra „atrakinti“, – sakė I. Šimonytė.

Premjerės atsakymą Seimo nariams papildė ir sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

„Lyginant su kitomis valstybėmis, net ir „AstraZeneca“, kuri čia patiria reputacinių aspektų, Lietuvoje skiepijimas yra neblogas. Bėda ta, kad pastarąją savaitę, kai pasklido po Europą labai daug valstybių, atsisakančių ir stabdančių, tai mums iškart atsiliepė ir mes pamatėme, kad žmonės pradėjo masiškai atsisakyti skiepytis „AstraZeneca“ vakcina“, – sakė ministras.

Jis antrino I. Šimonytei, kad tikimasi žinių iš Europos vaistų agentūros sulaukti kuo greičiau.

„Komandoje ruošiamės įvairiems scenarijams, kokie jie bebūtų, su tikslu kuo greičiau pratęsti vakcinavimą toliau“, – teigė A. Dulkys.

Ministro teigimu, „AstraZeneca“ vakcinos atsargos šiuo metu šalyje siekia apie 41 tūkst. dozių ir dar 74 tūkst. dozių laukiama šį mėnesį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (235)