„Norėčiau pažymėti, jog demokratinėje valstybėje žmonių teisė reikšti savo nuomonę civilizuotais būdais yra absoliučiai nekvestionuojama ir neginčijama, ir tai yra demokratinio proceso sudėtinė dalis. Natūralu, kad ir kokia bebūtų demokratiškai išrinkta valdžia, niekada nėra taip, kad visi šalies piliečiai už tą valdžią būtų balsavę“, – trečiadienį po Vyriausybės posėdžio surengtoje spaudos konferencijoje sakė premjerė.

Jos teigimu, skirtingos nuomonės, kultūringa protesto forma yra suprantama ir skatintina.

„Tai, kas vyko vakar – jeigu dar oficialiame mitinge galima buvo turėti pastabų dėl raiškos, dėl netinkamo referavimo į didžiausias žmonijos tragedijas ir kažkokių kitų raginimų, kurie galbūt ribojosi su Baudžiamuoju Kodeksu, tai žinoma tai, kas vyko vakare, niekaip nebūtų galima pavadinti taikiu mitingu ar taikiais reikalavimais“, – pabrėžė I. Šimonytė.

Vyriausybės vadovė padėkojo pareigūnams, kurie nukentėjo riaušių metu, bet sugebėjo atkurti įstatymu nubrėžtas ribas.

Kalbėdama apie dalies politikų įsitraukimą į įsiaudrinusį mitingą, premjerė teigė, kad tai nėra tinkama.

„Jeigu tai būtų mitingas apie skirtingus įsitikinimus, kaip spręsti vieną ar kitą klausimą, tuomet politinių oponentų įsitraukimą vertinčiau kaip natūralų – tiesiog yra kita nuomonė, kaip spręsti klausimą ir ta nuomonė yra atstovaujama. Tikrai Seimo nariai taip pat gali dalyvauti kažkokiose protesto akcijose – kodėl ne.

Tačiau turint minty tuos reikalavimus ar tą retoriką, kuri buvo labiau susijusi su raginimais susidoroti, imtis fizinės prievartos ir panašių neteisėtų veiksmų, man atrodo, kad Seimo nariams dalyvauti tokiuose dalykuose nėra tinkama vien dėl to, kad jie pagal apibrėžimą yra žmonės, kurie yra įstatymų sargyboje“, – teigė I. Šimonytė.

Jos teigimu, dalyvavimas agresyviose riaušėse Seimo nariui yra nederama.

„Dalyvauti kažkokiose akcijose, kuriose yra tiesiogiai raginama pažeidinėti įstatymus, ypatingai turiu omeny vakarinę dalį, kur irgi kai kurie Seimo nariai, deja, dalyvavo, tiesiog nedera su Seimo nario statusu“, – pridūrė I. Šimonytė.


Antradienį prie Seimo taikus turėjęs būti mitingas prieš valdžios politiką vakare virto nesankcionuotu. Galiausiai viskas baigėsi riaušėmis, protestuotojai nevykdė pareigūnų reikalavimų, dėl to teko įsikišti riaušių policijai, Viešojo saugumo tarnybos (VST) pareigūnams.

Įsiaudrinusią minią pavyko suvaldyti įsikišus gerai ekipiruotiems antiriaušininkams, panaudojant ašarines dujas ir kitas specialiąsias priemones. Mitingo dalyviai į pareigūnus mėtė akmenis, butelius, signalines raketas, petardas.

Policija pranešė inicijavusi ikiteisminį tyrimą dėl riaušių organizavimo. Buvo sulaikyti 26 protestuotojai. Policijos duomenimis, asmenys tyčia pažeidė viešąją tvarką, žalojo pareigūnus. Skaičiuojama, kad keliolika VST ir policijos pareigūnų buvo sužeisti.

Teisėsauga pradėjo du ikiteisminius tyrimus: vieną dėl riaušių prie Seimo organizavimo ir kitą dėl neramumų Rūdninkuose, kurie vyko tuo pačiu metu.

Riaušių foto galerija:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (159)