„Tikrai nereikia nerimauti, kad prieš šildymo sezoną sutriks apsirūpinimas dujomis, nes mūsų terminalas, Inčukalnio saugykla ir kiti infrastruktūros objektai veikia. Aišku, dėmesio infrastruktūros objektams reikia dar daugiau, bet ir taip daug skiriama nuo Rusijos invazijos pradžios ir po „Nord Stream“ incidento. Bet pats tikslas, šiuo atveju, yra tiesiog sumaišties kėlimas ir parodymas, kad įmanoma taip padaryti“, – ketvirtadienį „Žinių radijui“ sakė I. Šimonytė.

„Tikslo pažeisti konkretų infrastruktūros objektą turbūt nebuvo, nes šį kartą praktinių pasekmių nėra“, – pridūrė ji.

Nors premjerė pamini, kad tikrosios incidento priežastys kol kas oficialiai nežinomos, sukelta sumaištis ir nerimas yra naudingas Rusijai.

„Pats Kremliaus viršininkas sako, kad kam naudinga, tas ir padarė. Aš šioje vietoje kažkiek pritariu ir tikrai matau naudą Kremliui. Žinoma tarptautinis tyrimas išsiaiškins visas aplinkybes“, – sakė ji.

ELTA primena, kad sekmadienį apie 2 val. nakties Suomijos ir Estijos dujų perdavimo tinklų operatoriai „Gasgrid Finland Oy“ ir „Elering“ šalis jungiančiame dujotiekyje „Balticconnector“ užfiksavo slėgio nukritimą.

Suomijos valdžios institucijos trečiadienį pranešė, kad nuotėkis, dėl kurio buvo sustabdytas 77 km ilgio gamtinių dujų vamzdynas iš Estijos į Suomiją, įvyko dėl „mechaninės“ jėgos, o ne dėl sprogimo.

Reaguojant į incidentą Jungtinė grėsmių prevencijos ir krizių valdymo grupė trečiadienį nutarė dažninti patruliavimą prie Klaipėdos suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo bei jūros vartų Klaipėdoje. Taip pat aptartos vidutinio ir ilgojo laikotarpio priemonės didinant strateginės reikšmės energetikos objektų saugumą.

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė trečiadienį sakė, jog dėl incidento Lietuvoje buvo pakeltas grėsmės lygis, padidinta Viešojo saugumo tarnybos parengtis, Valstybės sienos apsaugos tarnybos patruliavimas aplink SGD terminalą.

„Balticconnector“ yra vienintelis dujų importo į Suomiją kanalas, išskyrus SGD, nes 2022 metų gegužę, Maskvai įsiveržus į Ukrainą, importas iš Rusijos buvo sustabdytas.

Uždarius „Balticconnector“ dujų tiekimas Baltijos šalyse ir Suomijoje yra stabilus, poreikį užtikrina Klaipėdos SGD terminalas, bendras Lietuvos-Lenkijos dujotiekis GIPL, Inčiukalnio gamtinių dujų saugykla bei SGD terminalas Suomijoje. Pranešama, kad remontas užtruks mažiausiai penkis mėnesius, todėl šalis žiemą bus visiškai priklausoma nuo SGD importo.

Praėjusiais metais, tvyrant geopolitinei įtampai ir Maskvai sumažinus dujų tiekimą Europai, Baltijos jūroje įvyko keletas povandeninių sprogimų, per kuriuos trūko trys dujotiekiai, kuriais gamtinės dujos iš Rusijos buvo tiekiamos į Vakarų Europą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją