„Šeimos kortelė yra ir ji savo funkciją atlieka. Jeigu mes kalbėsime apie kokias nors papildomas išmokas vienoms ar kitoms socialinėms grupėms, vaikų turinčioms šeimoms, pagyvenusiems žmonėms ar dar kažkam, tai nėra dalykas, kuris pats savaime kažkaip sumažintų kainas. Žmonių pajamos tiesiog papildomos viena ar kita suma“, – pirmadienį LRT televizijai teigė I. Šimonytė.

„Man atrodo, kad sprendimų biudžete yra pakankamai. Tik tiek, kad tuos sprendimus darant, vėlgi, turbūt reikia rasti tokį subalansuotą sprendimą, kad tai savaime netaptų problema“, – pridūrė ji.

Politikė pažymėjo, kad didžioji dalis kainų, infliacijos vis dėlto yra nulemta energetikos kainų šoko ir kitų kainų šokų, kurie yra globaliose rinkose. Tai, anot jos, taip pat galioja ir maisto prekėms, ne tik energetikai.

„Mes taip pat neturime atmesti ir to, kad rinkos ekonomikoje ir papildoma paklausa sukelia spaudimą kainoms. Sprendimai, kurie indeksuoja pajamas, pensijas ar kažkokias socialines išmokas, turi būti gerai pamatuoti, kad netaptų problema ir nepakaitintų to laužo dar labiau. Kainos rinkos ekonomikoje formuojasi labai paprastai: kaina yra tokia, kiek pirkėjas yra nusiteikęs už prekę mokėti“, – aiškino Vyriausybės vadovė.

„Žinoma, kai prisideda dar papildomi veiksniai, tokie kaip energetikos kainų šokas ir visa kita, tai tiesiog negali kažkur pradingti – vis tiek šitie poveikiai į kainas persikelia“, – pridėjo ji.

ELTA primena, kad Prezidentūra praėjusią savaitę paragino Vyriausybę bei Seimo narius ieškoti dar neišbandytų sprendimų, kaip dėl išaugusių kainų būtų galima pagelbėti labiausiai pažeidžiamoms visuomenės grupėms. Šiuo klausimu Prezidentūra ir pati užsiminė apie turimą pasiūlymą – maisto korteles vaikams.

„Mes turime šeimų kortelių įstatymą, kuriomis gali naudotis gausios ir vaikus su negalia prižiūrinčios šeimos“, – sakė prezidento patarėja I. Segalovičienė, pažymėdama, kad tai būtų taiklesnė priemonė nei Seimo opozicijos palaikoma iniciatyva sumažinti PVM maisto produktams.

„Galėtų būti diskutuojama priemonė, kad būtų suteikta (kam priklauso) kiekvienam vaikui šeimoje kortelė, kas mėnesį gauti maistui skirtą sumą. Tai nebūtų brangu, o būtų taiklu. Tai iš tikrųjų padėtų šeimoms“, – sakė ji ir apibendrindama pridūrė, kad prezidentas tiksisi, jog Seime priimami įstatymai nepamirš nė vieno Lietuvos žmogaus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją