„Man atrodo, kad geriausia tokiais atvejais politikams ne politikuoti šita tema, o institucijoms įsivertinti savo veiksmus. Jeigu kažkas buvo padaryta ne taip – atitinkamai priimti sprendimus institucijų viduje“, – LRT radijui ketvirtadienį teigė premjerė I. Šimonytė.

Anot ministrės pirmininkės, nereikėtų skubėti daryti išvadų iš viešojoje erdvėje paplitusio vaizdo įrašo, neturint visos informacijos. Premjerė teigia, kad jai yra apmaudu, jog atsirado žmonių, kurie nusprendė „papolitikuoti“ neįsigilinę į situaciją.

„Man atrodo yra be galo blogai, kai politikai lipa ant štai tokio atskiro epizodo grėblio, bandydami komentuoti, teikti išankstinę nuomonę, prisiimdami tam tikrą visažinystės nuodėmę. Visada yra labai sudėtinga, kai vaikas tampa dviejų suaugusių žmonių tarpusavio santykių įkaitu. Labai retai mes žinome visą informaciją, todėl kad tai yra privataus gyvenimo informacija, kuri paprastai yra ne vieša. Ir labai gaila, kad iš to vieno epizodo atsirado norinčių papolitikuoti šia tema“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Ji sutinka, kad institucijos gali geriau dirbti savo darbą, tačiau, akcentavo politikė, nereikėtų kritikuoti vaiko teisių apsaugos darbuotojų ir policininkų, nesusipažinus su visa situacija.

„Visada yra taip, kad institucijos gali kažkaip geriau savo darbą dirbti ir visada tokios situacijos yra sudėtingos. Bet, man atrodo, tie pamokymai institucijoms, kaip joms reikėtų dirbti savo darbą, yra dažnai iš pašalinio stebėtojo taško, net neįsivaizduojant, kokia sudėtinga pati situacija yra, kiek jautri yra tokia situacija, kai reikia vykdyti teismo sprendimą“, – akcentavo I. Šimonytė.

ELTA primena, kad viešojoje erdvėje ėmus plisti vaizdo įrašui, kuriame matoma, kaip vaiko teisių apsaugos darbuotojai iš mamos paima vaiką, G. Nausėda paragino Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus bei kitas už situaciją atsakingas institucijas kuo greičiau pateikti situacijos vertinimą. Prezidento žodžius ministrė M. Navickienė pavadino „oportunizmu“.

Savo ruožtu Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba atskleidė daugiau detalių apie diskusijas sukėlusį įrašą. Kaip teigė Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos vadovė Ilma Skuodienė, vaizdo įraše matomi motina ir vaikas slapstėsi ir nevykdė teismo sprendimo. Pernai teismas priėmė sprendimus, nustatant vaiko gyvenamąją vietą su tėvu. Mažametis paimtas iš mamos šių metų rugsėjį – įvykis ir užfiksuotas paplitusiame vaizdo įraše.

Dėl vaizdo įrašo pašalinimo iš socialinių tinklų kreiptasi į policiją.

Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba pradėjo vidinį tyrimą, sulaukusi skundo tyrimo ėmėsi ir Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaiga.