Komunistų partijai priklausė Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ nariai Vilija Targamadzė, Algirdas Stončaitis, Zigmantas Balčytis, Laima Nagienė, taip pat Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos narys Liudas Jonaitis, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos atstovai Antanas Vinkus, Dainius Kepenis, Rimantė Šalaševičiūtė , Algimantas Dumbrava.

Komunistų partijos sąrašuose rasta ir dabartinės Seimo valdančiosios daugumos atstovų –Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijai priklausantis Kęstutis Masiulis ir Algis Strelčiūnas bei Laisvės partijos frakcijos narys Artūras Žukauskas, rašoma portalo 15min atliktame tyrime.

Apie savo praeitį Komunistų partijoje dauguma parlamentarų nenurodė.

ELTA primena, kad balandžio mėnesį paviešinti dokumentai atskleidė, kad ir prezidentas Gitanas Nausėda 1988 m. pateikė prašymą stoti į Komunistų partiją. Apie šią savo biografijos aplinkybę šalies vadovas buvo nutylėjęs.

Prezidentūra patvirtino paviešintus faktus, tačiau kartu ir pareiškė, kad G. Nausėda prasidėjus Sąjūdžiui, Komunistų partijos veikloje nedalyvavo. Viešojoje erdvėje kilus rezonansui G. Nausėda išplatintame komentare žiniasklaidai pripažino, kad stojimas į partiją buvo jo jaunystės klaida.

Čmilytė-Nielsen apie parlamentarus, nenurodžiusius narystės Komunistų partijoje: geriau šviežinti biografijos faktus


Naujienų portalui 15min.lt išsiaiškinus, kad 12 Seimo narių priklausė Komunistų partijai, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen ragina parlamentarus „šviežinti“ biografijos faktus ir tiksliai pateikti informaciją apie savo politinę praeitį.

„Tai (tyrimas – ELTA) tik dar kartą parodo, kad politikams geriau nurodyti ir šviežinti tuos biografijos faktus, kurie gali būti svarbūs. Nes anksčiau ar vėliau jie vis tiek paaiškėja“, – antradienį Seime žurnalistams sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Todėl V. Čmilytė-Nielsen ketina palaikyti ir Seimui teikiamas Rinkimų kodekso pataisas, kuriomis siūloma įpareigoti politikus deklaruoti priklausomybę buvusioms Komunistų partijoms bei nurodyti jose eitas pareigas.

„Ir frakcija, ir aš pati ketinu pritarti. Manau, kad palaikymo sulauks“, – teigė ji.

„Tai svarbu, jeigu savanoriškai, kaip matome, (...) norma neveikia ir vis kažkokia informacija pasimiršta. O, atrodo, visuomenėje būtent šis faktas yra pakankamai svarbus. Tas kelias būtų įpareigoti politikus ir tuomet viskas būtų aiškiau“, – teigė ji.

Kaip pranešta anksčiau, Lietuvos archyvuose esančiuose Komunistų partijos dokumentuose aptiktos 12 dabartinių parlamentarų bylos.

Komunistų partijai priklausė Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ nariai Vilija Targamadzė, Algirdas Stončaitis, Zigmantas Balčytis, Laima Nagienė, taip pat Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos narys Liudas Jonaitis, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos atstovai Antanas Vinkus, Dainius Kepenis, Rimantė Šalaševičiūtė , Algimantas Dumbrava. Komunistų partijos sąrašuose rasta ir dabartinės Seimo valdančiosios daugumos atstovų – Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijai priklausantis Kęstutis Masiulis ir Algis Strelčiūnas bei Laisvės partijos frakcijos narys Artūras Žukauskas.

A. Žukauskas: niekada to neslėpiau, frakcijoje apie tai laidome juokelius

„Laisvietis“ A. Žukauskas Seime žurnalistams nurodė, kad Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) teikiamoje biografijoje nurodė kadaise priklausęs komunistams. Visgi, VRK duomenys rodo priešingai.

„Rinkiminėje anketoje, kiek pamenu, nurodžiau. Neslepiu to dalyko“, – antradienį parlamente sakė A. Žukauskas.

„Tuo metu, kai stojau į Komunistų partiją, dirbau Vilniaus universiteto Fizikos fakultete. Ir ta partinė organizacija ten, ir žmonės dalyvavę buvo mano dėstytojai, profesoriai. Man kažkaip nekilo abejonių dėl jų padorumo“, – aiškino jis.

Politikas pabrėžė, kad jokių politinių sprendimų ar įpareigojimų veikti Komunistų partijos labui neturėjo.

„Tuo metu tai buvo tiesiog toks darbuotojų susirinkimas, kur galima išsakyti nuomones ir kažkokius sprendimus priimti. Bet politinių sprendimų aš nepamenu – ir įpareigojimų neturėjau“, – aiškino jis.
„Niekad to neslėpiau ir juokelius frakcijoje laidome“, – pridūrė politikas.

K. Masiulis: nereikėjo – nenurodžiau

Tuo metu konservatorius K. Masiulis teigia nenurodęs savo praeities Komunistų partijoje, nes tai nėra privaloma.

„Nereikėjo – nenurodžiau. Aš neslėpiau tos informacijos“, – žurnalistams Seime teigė K. Masiulis.

„Mielieji, aš džiaugiuosi už daugelį jūsų, kad esate jauni ir nereikėjo tais laikais gyventi. Tas stojimas, mano, į kompartiją buvo melas. Apgavystė. Visas laikmetis buvo apgavystė“, – į spaudos atstovus kreipėsi jis.

Politikas nurodo, kad partinio bilieto jam reikėjo dėl mokslinių ambicijų.

„Man reikėjo stoti į kompartiją dėl to, kad norėjau patekti į doktorantūrą“, – nurodė konservatorius.

„Ką ta praeitis – purvina, melaginga praeitis lemia? Ką apie mane jūs daugiau sužinote? Įrašysiu aš tą faktą. Ar tai mane kvestionuoja?“ – kėlė klausimą jis.

Tuo metu klausiamas, ar reikėtų įpareigoti politikus deklaruoti narystę Komunistų partijoje, K. Masiulis reagavo ironiškai.

„Daug svarbiau įrašyti, ar žmogus yra tris kartus išsiskyręs, o dabar už šeimą kovoja. Ar vaiką patvoryje Palangoje užtaisė ir dabar yra šeimos didžiulis gerbėjas?“ – klausė Seimo narys.

I. Šimonytė: narystės Komunistų partijoje nedeklaravę kolegos pasielgė nelabai išmintingai

Premjerė Ingrida Šimonytė mano, kad parlamentarai, kurie oficialiose biografijose nedeklaravo buvusios narystės Komunistų partijoje, pasielgė „nelabai išmintingai“. Vyriausybės vadovė teigia, kad šiems Seimo nariams derėtų ne teisintis dėl buvusios partinės priklausomybės, bet pripažinti padarius klaidą.

„Man atrodo, būtų buvę paprasčiau, jeigu tai būtų deklaruota visų. Kadangi dalis kolegų deklaravo, tai tie kolegos, kurie nedeklaravo – na, kaip pasakyti, nelabai gal išmintingai pasielgė“, – antradienį Seime žurnalistams sakė I. Šimonytė.

„Manau, teisintis nereikia, tiesiog reikia pripažinti kaip klaidą“, – aiškino ji.

Visgi, ministrė pirmininkė teigė nenorinti pamokslauti dėl praeities klaidų nei partijos kolegoms, nei politiniams oponentams.

„Žinote, labai lengva pamokslauti ir postringauti, kai neturi net techninių galimybių būti buvusiu Komunistų partijos nariu. Tai aš nenoriu niekam tų pamokslų skaityti“, – kalbėjo I. Šimonytė.

„Galbūt žmonės galvojo, kad partijos yra tik tos partijos, kurios yra nepriklausomos Lietuvos partijos – ką kai kurie to nedeklaravę žmonės kalbėjo. Apie kai kurių žmonių kažkokias sąsajas su partija buvo galima numanyti, turint omenyje jų praeities karjeras ir priklausymą kažkurioms politinėms jėgoms“, – tęsė politikė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)