Susitikimo metu aptarta saugumo situacija Pietų Kaukaze, Armėnijos-Azerbaidžano taikos procesas, Rusijos karas prieš Ukrainą, Europos Sąjungos ir Armėnijos bendradarbiavimas, Armėnijos demokratinių reformų darbotvarkė, skelbiama Vyriausybės pranešime žiniasklaidai.

Lietuvos premjerė pabrėžė ilgalaikio ir tvaraus Armėnijos-Azerbaidžano konflikto sprendimo ir ES kaip tarpininkės vaidmens taikos procese svarbą.

I. Šimonytė taip pat išreiškė viltį, kad visavertės ES stebėjimo misijos Armėnijoje (EUMA) įsteigimas prisidės prie padėties pasienyje stabilizavimo ir tarpusavio pasitikėjimo didinimo.

Lietuvos premjerė pabrėžė ES ir Armėnijos visa apimančios sustiprintos partnerystės susitarimo įgyvendinimo ir glaudesnių ES-Armėnijos santykių svarbą bei pakartojo Lietuvos pasirengimą toliau dalintis Lietuvos ekspertize ir parama įgyvendinant reformas.

Ministrai Pirmininkai tai pat aptarė Rusijos karą prieš Ukrainą, paramos Ukrainai klausimus bei pabrėžė dviejų demokratinių valstybių, Lietuvos ir Armėnijos, bendradarbiavimo svarbą.

Taip pat Miuncheno saugumo konferencijoje dalyvaujanti I. Šimonytė sekmadienį susitiko su Kosovo Ministru Pirmininku Albinu Kurti, su kuriuo aptarė Kosovo eurointegraciją ir tolimesnei jos pažangai aktualias Lietuvos ir Kosovo bendradarbiavimo kryptis, valstybių dvišalius santykius, situaciją Vakarų Balkanų regione, Belgrado-Prištinos dialogą, Rusijos karą prieš Ukrainą.

Be to, I. Šimonytė susitiko su JAV Atstovų rūmų nare Nancy Pelosi, kuriai padėkojo už asmeninį indėlį į Lietuvos ir regiono saugumo stiprinimą ir JAV lyderystę remiant Ukrainą. Vykusiame susitikime aptartas transatlantinio saugumo stiprinimas, autokratijų iššūkis demokratijoms ir taisyklėmis paremtai pasaulio tvarkai, Rusijos karas Ukrainoje ir parama Ukrainai.

„Jungtinių Valstijų vaidmuo sustiprinant mūsų šalies ir regiono saugumą yra ypatingai didelis ir labai vertiname Jūsų asmeninį ilgametį indėlį šioje srityje. Šiandien Vakarų vienybė ir JAV lyderystė Ukrainos rėmėjų gretose sulaiko Rusijos agresiją nuo plitimo gilyn į Europą. Todėl labai svarbu, kad karinė parama Ukrainai būtų spartinama ir didinama, nes tik Ukrainos pergalė leis atkurti tvarią taiką Europoje ir atgrasys agresorius nuo kėsinimosi į taisyklėmis grįstą pasaulio tvarką“, – po susitikimo išplatintame pranešime teigė I. Šimonytė.

Primenama, kad Lietuvos premjerė vasario 18-19 d. dalyvauja Miuncheno saugumo konferencijoje Vokietijoje, kurios metu premjerė kalbės sesijoje skirtoje Europos strateginio suvereniteto temai.
Miuncheno saugumo konferencija – didžiausia kasmetinė saugumo konferencija, kurioje dalyvauja pasaulio valstybių vadovai, akademinio ir verslo pasaulio atstovai. Šių metų konferencija rengiama 59-ąjį kartą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją