„Rusijos vykdomi karo nusikaltimai ir tas melas, kuris sklinda iš šios šalies aukščiausių pareigūnų, civilizuotam pasauliui, kuriam neabejotinai priklauso Lietuva ir Danija, yra sunkiai suvokiami. Todėl labai sunku patikėti tais pažadais, kuriuos Kremlius dabar dalina apie savo pajėgų atitraukimą“, – ketvirtadienį vykusioje Lietuvos ir Danijos premjerių bendroje spaudos konferencijoje sakė I. Šimonytė.

„Manau, kad tokios pozicijos turbūt laikysis dauguma šalių, kad visa tai bus galima vertinti tik pagal darbus, o ne pagal žodžius“, – teigė ji, akcentuodama būtinybę tęsti Rusijos atžvilgiu taikomą spaudimą sankcijomis.

„Labai svarbu nepasiduoti net ir nuoširdžiai jaučiamiems norams matyti situacijos gerėjimą. Vis dėl to reikia situaciją vertinti tokią, kokia ji yra. Tai reiškia ne tik neatitraukti ir sumažinti spaudimą dėl karo nusikaltimų, kuriuos vykdo Kremlius, bet dar labiau jį didinti“, – sakė ji.

„Akivaizdu, kad sankcijos duoda rezultatų. Nors ir visais būdais Kremliaus režimas bando tai neigti. Tačiau kartu visais būdais pradedama demokratiniame pasaulyje sukti propagandos mašina, kad žmonės yra nekalti, kad neturėtų mokėti, kentėti, kad dėl visko yra kaltas Putinas. Akivaizdu, kad Kremliaus propaganda imasi įvairių veiksmų, kad įtikintų Vakarų valstybes atsisakyti sankcijų, galbūt laikinai jas pristabdyti ir jau jokiu būdu negriežtinti. Manau, kad turime būti nuoseklūs ir kantrūs ir toliau spaudimą stiprinti“, – sakė I. Šimonytė.

Panašios pozicijos Rusijos ir jos atžvilgiu taikomų sankcijų atžvilgiu laikėsi ir Danijos premjerė Mette Frederiksen.

„Esame visiškai vieningi Ukrainos klausimu ir turime likti dar vieningesni“, – sakė ji spaudos konferencijos metu.

„Pasisakome už kuo griežtesnes sankcijas (...) Aš tikiuosi griežtesnių sankcijų ir mes, kaip Danija, esame pasiruošę prisidėti“, – pridūrė M. Frederiksen.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją