„Čia Lietuvoje saugome ne tik Lietuvos, bet ir išorinę ES sieną, kuri pastaruoju metu susiduria su tikrai labai rimtu nelegalių migrantų antplūdžių, kurį mes vertiname kai inspiruotą valdžios struktūrų – juoba, kad tokie grasinimai buvo išsakyti“, – po apsilankymo Pasieniečių mokykloje antradienį žurnalistams sakė I. Šimonytė.

ES institucijos, pasak ministrės pirmininkės, apie situaciją yra gerai informuotos.

„Jau turime sulaukę „Frontex“ darbuotojų, kurie padeda mūsų pasienio tarnybai, bet, žinoma, tos pagalbos reikės ir daugiau. Akivaizdu, kad problema ir įtampos nemenkos, ir reikia tiek darbo rankų, tiek žmonių, kurie padėtų apdoroti prašymus dėl prieglobsčio, tiek ir techninių sprendimų, kuriuos esame nusiteikę daryti ir darome“, – pažymėjo premjerė.

Kartu su I. Šimonyte Lietuvos–Baltarusijos pasienio užkardoje bei Pasieniečių mokykloje Medininkuose lankėsi ir Ch. Michelis.

„Lietuvos siena yra Europos siena. Dėl to man buvo labai svarbu čia atvykti tam, kad labai gerai suprasčiau, kokie yra poreikiai ir ką įmanoma padaryti iš ES pusės, teikiant pagalbą Lietuvai“, – pažymėjo EVT pirmininkas.

Jis pabrėžė, kad dialogas su trečiosiomis šalimis yra būtinas.

„Kitą savaitę aš turėsiu galimybę kalbėti su Irako premjeru, palaikysiu visas Lietuvos dedamas pastangas. Taip pat kontaktuosiu su kitomis kilmės šalimis, kaip būtų galima daugiau bendradarbiauti. Tos šalis turėtų siųsti signalą, kad atvykti čia, naudojantis nelegaliomis priemonėmis, neįmanoma“, – pažymėjo Ch. Michelis.

EVT pirmininkas pažymėjo, kad yra įtarimas, jog neteisėta migracija į Lietuvą yra specialiai organizuotas veiksmas.

Be kitų priežasčių, pažymėjo Ch. Michelis, dar ir dėl to Baltarusijai ES pritaikė sankcijas.

„Yra įtarimas, kad čia yra Baltarusijos režimo vaidmuo“, – pripažino EVT vadovas.

„Mes, kartu su partneriais, europiniu lygiu esame pasiruošę suteikti daugiau paramos Lietuvos pastangoms tam, kad būtų sustiprinta apsauga. Kitas dalykas yra bendradarbiavimas su trečiosiomis šalimis“, – teigė jis.

Jam antrino ir I. Šimonytė.

„Ypatingai svarbus yra diskusijų klausimas su trečiosiomis šalimis, kadangi ES tokioms šalims, kaip Irakas, Turkija tikrai turi turbūt solidesnę derybinę galią ir daugiau argumentų diskusijose nei viena Lietuva“, – sakė premjerė.

„Sieksime visų galimų sprendimų. (...) Eisime visais keliais, kokie tik yra įmanomi, bet vis dėlto daugiau tikėčiausi iš europinio sprendimo bei europinės diskusijos, kadangi argumentų, kurie gali būti pateikti kitai derybų pusei, yra tiesiog objektyviai daugiau“, – teigė I. Šimonytė.

Ji taip pat akcentavo apie neteisėtos migracijos problemą kalbėjusi ir su Europos Komisijos pirmininke Ursula Von der Leyen.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (962)