„Aš apgailestauju. Toks komisijos vertinimas išties buvo atsiųstas“, – „Žinių radijui“ ketvirtadienį ryte teigė I. Šimonytė.

„Mano supratimu, mes esame ta šalis, kuri stipriai palaiko Ukrainos kovą, nes laiko tai ir savo kova, ir man yra visiškai natūralu ir visiškai normalu, kad nuo piliečio iki valstybės institucijų ta parama yra išreiškiama įvairiais būdais“, – pabrėžė premjerė.

Ji pažymėjo, kad Lietuvos valstybiniai simboliai šiuo metu yra gerbiami deramai.

„Mūsų simboliai, mūsų vėliava, mūsų herbas, mūsų visi kiti tautiniai ir valstybiniai simboliai, manau, kad tikrai yra deramai gerbiami ir šiuo metu“, – sakė I. Šimonytė.

Ministrė pirmininkė teigė, kad apie heraldikos komisijos raginimą sužinojo iš žiniasklaidos. Anot I. Šimonytės, raginimas nenaudoti Ukrainos simbolikos institucijų socialiniuose tinkluose buvo atsiųstas Vyriausybės komunikacijos departamento vadovams, bet ne Vyriausybės kanceliarijai, todėl šio komisijos vertinimo reikėjo paieškoti.

„Man atrodo, kad gal pati Heraldikos komisija įsivertino, kad tas pasikreipimas ne kaži kaip nuskambės viešojoje erdvėje ir dėl to jis toks pusiau slaptas gavosi. Man, tiesą sakant, pamačius pranešimą žiniasklaidoje teko ieškoti to kreipimosi Vyriausybės kanceliarijoje, kad galėčiau perskaityti, kas ten yra“, – pažymėjo premjerė.

ELTA primena, kad Lietuvos heraldikos komisija paragino Seimą ir Vyriausybę nebenaudoti Ukrainos simbolikos socialinių tinklų paskyrose.

Institucijoms adresuotame rašte, su kuriuo susipažino ir ELTA, nurodoma, kad komisija negali teigiamai vertinti oficialių Lietuvos institucijų simbolikos pakeitimo Ukrainos simbolika, nors taip ir yra reiškiamas palaikymas prieš Rusijos agresiją kovojantiems ukrainiečiams. Komisijos teigimu, simbolių pakeitimą galima būtų priimti tik kaip trumpalaikį reiškinį.

Be to, pasak komisijos, Lietuvos herbo uždėjimą ant Ukrainos simbolikos taip pat galima vertinti kaip nepagarbą Ukrainos simboliams, o heraldikos prasme tai reiškia ir „tam tikras nepageidaujamas pretenzijas“.

Heraldikos komisija teigia sulaukusi gyventojų skundų dėl galbūt netinkamo Lietuvos ir Ukrainos simbolikos naudojimo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)