Anot I. Šimonytės, aukštas procentas referendume pasisakiusiųjų „už“ rodo, kad turi būti rasti nauji sprendimai.

„Daug Lietuvos piliečių referendume pritarė pilietybės išsaugojimui, o tai įpareigoja ieškoti sprendimo šiuo klausimu, net jeigu siūlytam Konstitucijos keitimui nebuvo pritarta. Tad būtina visiems drauge susėsti, kartu su kompetentingais ekspertais aptarti galimus sprendimus ir sutarti, kokios krypties ketiname laikytis, kaip ketiname spręsti problemas, kurios aktualios tiek išeivijai, tiek ir čia gyvenantiems piliečiams. Naujai išrinktas prezidentas turėtų imtis šios lyderystės“, - teigia I. Šimonytė atsiųstame pranešime.

PLB pirmininkė Dalia Henke pažymėjo, kad reikia ir toliau tęsti klausimo dėl dvigubos pilietybės svarstymą, tik jau atverčiant naują baltą lapą.

„Manome, jog reikėtų imtis klausimo svarstymo iš esmės, tačiau padėjus aiškų tašką dabar ir atveriant naują, baltą lapą. Reiktų sukviesti išvykusiųjų atstovus, teisės specialistus, Seimo narius, įvairių frakcijų atstovus ir aiškiai išsigryninti poziciją, kuria kryptimi eisime, nes dabar aiškios Vyriausybės pozicijos nebuvo, o tai, natūralu, kėlė klausimų ir visuomenei, kaip pasielgti, ką pasirinkti“, - sakė PLB pirmininkė D. Henke.

Pranešime rašoma, kad užsienyje gyvenančių piliečių aktyvus balsavimas parodė ir praktinio pasirengimo sudaryti sąlygas balsavimui spragas. Dalis žmonių skundėsi laiku negavę dokumentų, balsavę „gyvai” turėjo ilgai stovėti eilėse nepritaikytose patalpose. Tikėtina, kad ši patirtis gali neigiamai veikti užsienyje gyvenančių piliečių aktyvumą vėlesniuose rinkimuose.

Susitikime iškelta mintis, kad užsienyje gyvenančių piliečių balsavimo galimybes padidinti galėtų IT sprendimai, net visoje Lietuvoje nesant balsavimo internetu galimybės. Sutarta, jog šis klausimas, kaip ir atskiros vienmandatės apygardos, galėtų būti aptariami būsimose diskusijose.

ELTA primena, kad suskaičiavus visus balsus referendumas dėl pilietybės išsaugojimo įvyko, jame balsavo 52,58 proc. rinkėjų, tačiau įteisinti pilietybės išsaugojimą pritrūko balsų.