„Viskas ten blogai nuo pat pradžių iki pabaigos. Dabar, kai neapmokestinamas pajamų dydis yra nuleistas iki 150 tūkst. eurų, tai jūs puikiai suprantate, kad tai jau bus ne kažkokių milijonierių ir kažkokios prabangos apmokestinimas, bet visiškai įmanomo gyventi gana standartinei šeimai būsto apmokestinimas“, – sakė I. Šimonytė.

Politikė paminėjo pavyzdį, ką tas mokestis palies skaudžiausiai.

„Gerai, jeigu šeima yra pilna, abu tėvai dirba, gauna pajamas. Tada kažkaip jie tą paskolą išsimoka, ir turbūt išsimokės ir NT mokestį. Bet, jeigu tarkime yra vieniša mama, kuri liko su namu Vilniuje su dviem vaikai ir su paskola, tai įsivaizduokite tos moters situaciją, kaip jai bus smagu šitą mokestį mokėti, ir ką ji galvos apie mokesčių sistemos teisingumą“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Kita problema, pasak parlamentarės, yra ta, kad tai nėra normalus NT mokestis, o „kažkokia mutavusi prabangos mokesčio atmaina“.

„Žmonėms, į kuriuos tas mokestis kažkada buvo nukreiptas, tai yra turtingiausiems žmonėms, iš esmės yra lengviausia tą mokestį susimažinti. Jeigu turtas yra turimas juridinio asmens vardu, tuomet savivaldybės mokamo mokesčio paprastai reikėtų mokėti mažiau negu reikėtų mokėti pagal naujai nustatytą schemą“, – sakė I. Šimonytė.

Karbauskis su kritika nesutinka

Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis su kritika nesutinka, ir tikina, kad jautriausių visuomenės grupių tas mokestis nepalies.

„Ta kartelė, kuri yra dabar nustatyta 150 tūkst. eurų vienam asmeniui, ir žinant, kad pas mus deklaruojama pagal Registrų centro vertes, tai tas šnekėjimas, kad tai palies socialiai jautrias visuomenės grupes, yra visiškai neteisingas. Opozicija taip turi šnekėti, tai yra jų duona“, – sakė R. Karbauskis.

Seime skinasi kelią pataisos, pagal kurias nekilnojamojo turto (NT) mokestį nuo kitų metų turėtų mokėti visi didesnės nei 150 tūkst. eurų vertės būsto savininkai. Dabar ši riba yra 220 tūkst. eurų, rašė BNS.