„Reikia tartis ir susitarsime“, – „Žinių radijui“ ketvirtadienį teigė I. Šimonytė.

„Ne kartą sakiau, kad tą įsipareigojimą įvykdysime ir dėl to manau, kad mokytojai neturi pagrindo abejoti Vyriausybės įsipareigojimu didinti pedagogų darbo užmokestį, kadangi tai buvo daroma kiekvienais metais ir bus daroma ir kitąmet“, – teigė premjerė.

I. Šimonytė taip pat atkreipė dėmesį, kad A. Navicko pateiktas streikuosiančių mokytojų skaičius, jos manymu, neatspindi tikrojo protestuoti žadančių pedagogų kiekio.

„Kai mokyklų vadovai paprašė pateikti konkrečią informaciją apie tai, kurie mokytojai streikuoja tam, kad būtų galima atlikti organizacinius pakeitimus (…), buvo atsisakyta tai padaryti motyvuojant, kad profesinė sąjunga to daryti neprivalo. Spėčiau, kad pono Navicko deklaruojamas skaičius yra galbūt jo profesinės sąjungos narių, o ne mokytojų, kurie tikrai streikuotų, skaičius“, – kalbėjo Vyriausybės vadovė.

Ji pažymi, kad, esant patvirtintam biudžetui, viduryje metų vykdyti mokytojų profsąjungų keliamus reikalavimus galimybių tiesiog nėra.

„Tas tiesiog negali būti padaryta. Visa diskusija iš tikrųjų yra apie 2024-ųjų biudžetą“, – pažymėjo I. Šimonytė.

„Tai yra maždaug 20 proc. darbo užmokesčio augimas. Vertinant, kad planuojamas darbo užmokesčio augimas kitais metais ekonomikoje yra 6,5 proc., 20 proc. yra ne šiaip daugiau, o kartais daugiau nei kad vidutiniškai algos augs ekonomikoje, bet susitarimą reikia įgyvendinti ir mes jį įgyvendinsime“, – teigė Ministrė pirmininkė.

Todėl, pasak jos, vienintelė diskusija derybose su profesine sąjunga šiuo metu gali vykti tik apie tai, kaip atrodys pirmasis mokytojų atlyginimo didinimo žingsnis nuo sausio 1 dienos.

„Kadangi vienu ypu to padaryti neįmanoma, reiškia reikės procesą skaldyti į dvi dalis, nes panašių lėšų reikės ir 2025-aisiais metais.

Tai yra labai didelės lėšos. Mes čia kalbame apie sumas arti papildomų 300 mln. eurų“, – pažymėjo I. Šimonytė.

„Tas žingsnis bus didelis, jis atrodys visos ekonomikos kontekste galbūt kiek ir iškrentantis iš konteksto, tačiau jis vis tiek bus įgyvendintas. Dėl to, manau, kad reikia kantrybės, tikrai susitarsime“, – pabrėžė premjerė.

ELTA primena, kad nesutarus dėl spartesnio mokytojų atlyginimų kėlimo, Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga (LŠDPS) nusprendė rugsėjo 15 d. skelbti įspėjamąjį, o nuo rugsėjo 29 d. – tikrąjį streiką.

A. Navicko vadovaujamoji švietimo darbuotojų profsąjunga pareikalavo dar šiais metais pakelti mokytojų atlyginimus 20 procentų. Taip pat prašo, kad nuo 2024 m. sausio 1 d. atlyginimai didėtų dar 30 proc. Tokiu atveju, bendras atlyginimų augimas siektų 56 procentus.

LŠDPS taip pat yra išsakiusi poreikį mažinti mokinių skaičių naujai sudaromose klasėse, siūlo numatyti ir kokybiškesnę darbo su specialiųjų ugdymosi poreikių turinčiais mokiniais tvarką.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)