„Būtų žymiai geriau ir naudingiau Lietuvos žmonėms jei sprendimai būtų priimti dar šią savaitę, kai pareigas eina laikinoji Vyriausybė“, – LRT radijui pirmadienio ryte sakė paskirtoji premjerė.

Pasak jos, apie tai ji kalbėjo ir sekmadienį vykusios prezidento suburtos sveikatos ekspertų tarybos metu.

„Tikrai dabartinė Vyriausybė galėtų priimti sprendimus, o būsimoji Vyriausybė, aš asmeniškai, galbūt Lietuvos prezidentas tiesiog tuos sprendimus paremtų. Kad visuomenė suprastų geriau, kad tai yra kažkas, kas yra būtina ir, kad Vyriausybė tuos sprendimus priima ne todėl, kad nori piktą valią parodyti, bet todėl, kad situacija yra nesuvaldoma ir gresia labai didelė rizika mūsų sveikatos sistemai“, – teigė ji.

I. Šimonytė neslėpė, kad jai labai gaila, jog darbą Vyriausybėje baigiantys premjeras S. Skvernelis ir sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga nerado laiko sekmadienį dalyvauti prezidento organizuotame Sveikatos ekspertų tarybos susirinkime, kuriame svarstyta, kaip suvaldyti pandemijos plitimą.

„Man labai gaila, kad tiek laikinasis premjeras, tiek laikinasis sveikatos apsaugos ministras į susitikimą patys nepasijungė, atsiuntė savo patarėjus. Jie šiek tiek pristatė, kokia tarsi yra minčių eiga ir kas ketinama daryti. Bet tokio tikrumo, kad naujai Vyriausybei nebus pirmas darbas susirinkti ir priimti sprendimus dėl karantino griežtinimo – tokio tikrumo neatsirado“, – sakė I. Šimonytė, akcentuodama, kad laiko svarbiems sprendimams priimti lieka vis mažiau.

„Manęs negąsdina pats sprendimų priėmimas. Jei sprendimus reikės priimti, jie ir bus priimti. Mane labai gąsdina laikas, kurį mes galime prarasti. Situacijai toliau blogėjant spaudimas sveikatos sistemai didėja tiesiog ne dienomis, o valandomis“, – pridūrė I. Šimonytė.

Galiausiai paskirtoji premjerė pabrėžė pastebinti, kad pastaruoju metu jaučianti mažesnį nueinančios Vyriausybės norą bendradarbiauti perduodant valdžią.

„Turbūt pradžioje, iš karto po rinkimų, tokios geros valios ir bandymo diskutuoti, atsižvelgti buvo daugiau, nes ir ministras Veryga dalyvavo prezidento ekspertų taryboje, buvo ir nuomonių apsikeitimo. Pastaruoju metu, man atrodo, to yra truputėlį mažiau“, – LRT radijui teigė I. Šimonytė.

Sekmadienį prezidentas Gitanas Nausėda su Sveikatos ekspertų tarybos nariais svarstė, kaip suvaldyti pandemijos plitimą ir karantino griežtinimo galimybes. Po susitikimo pateiktos išvados, kuriomis siūloma kiek įmanoma labiau apriboti gyventojų judėjimą.

Susitikime su Sveikatos ekspertų tarybos nariais taip pat dalyvavo paskirtoji premjerė I. Šimonytė ir kandidatas į jo vadovaujamos Vyriausybės sveikatos apsaugos ministrus Arūnas Dulkys.

Nors, kaip tikino Prezidentūra, kvietimus tiek S. Skvernelis, tiek A. Veryga gavo, sekmadienį vietoje jų dalyvavo kiti žmonės.

Vietoje S. Skvernelio sekmadienį dirbo patarėjas Jonas Kairys, o vietoje A. Verygos – sveikatos apsaugos viceministrė Kristina Garuolienė.