„Pirmiausia laukiame, kol Lietuvos bankas ir Finansų ministerija atnaujins ekonomikos programas. Lietuvos bankas, kiek žinau, tai padarys kovo dvidešimt kažkurią dieną, Finansų ministerija, manau, kad taip pat ilgai netrukus kažkur panašiomis dienomis. Tada pagal tas prognozes priemones ir siūlysime balandžio mėnesį“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė I. Šimonytė.

Jos vertinimu, vargu, ar ekonominės prognozės gali būti optimistinės.

„Sunkiai įmanoma, kad nebus negatyvių pokyčių vien dėl to, ką prognozuoja energetikos reguliatorius dėl elektros ir dujų kainų. Tai tų priemonių vis tiek bus, bet kas yra svarbu – numatyti, kokios yra makroekonominės prognozės dėl biudžeto pajamų ir atitinkamai, kokį mes papildomą skolos lygį galime sau prisiimti“, – pastebėjo Vyriausybės vadovė.

I. Šimonytė taip pat akcentavo, kad valstybės biudžetas neturi perviršio, apie kurį kalba kai kurie opozicijos atstovai.

„Biudžetas yra deficitinis. Tai, kad yra dviejų mėnesių planas viršijamas, tai gerai, bet kadangi ekonomikos konjungtūra dėl karo ir kitų priežasčių veikiausiai keisis į neigiamą pusę, tai drįsčiau abejoti, kiek tas perviršis išsilaikys iki metų pabaigos. Todėl reikia atlikti labai detalius vertinimus“, – pabrėžė premjerė.

Ji atkreipė dėmesį, kad ne paskutinį vaidmenį ekonomikos prognozėse vaidina ir naftos kainų prognozė.

„Tai yra viena iš pagrindinių prognozių bet kokiam ekonominės raidos scenarijui, tai kol kas manau, kad yra gana nedėkinga tas prognozes daryti, kadangi per pastarąsias kelias savaites matėme labai didelį šuolį ir gana ženklų kritimą. Matyt, kad dar per porą savaičių bus aiškiau, kur link juda pasaulinė naftos konjungtūra ir tada jau tos priemonės bus pasiūlytos“, – paaiškino I. Šimonytė.

„Manau, kad tų priemonių gali būti visokių: ir tų, kurios susijusios su žmonių pajamomis, ir tų, kurios susijusios su kompensacijomis, ir tų, kurios susijusios su kainų reguliavimu ten, kur valstybė kainas reguliuoja“, – pridūrė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją