R. Šimašius paragino valdžią siųsti žinią, jog Lietuva nėra tinkamiausias pasirinkimas neteisėtai migracijai.

„Raginčiau nevynioti žodžių į vatą ir siųsti žinią tarptautinei bendruomenei bei potencialiems migrantams – ar jie iš Bagdado, ar iš Stambulo atskristų į Minską, – kad čia nėra ta šalis, kuri laikys atvirus vartus ir čia bus rožėm klotas kelias ar bus labai gerai“, – pirmadienį spaudos konferencijos metu sakė R. Šimašius.

Akivaizdu, pasak jo, kad kaimyninės Baltarusijos režimas kovoja hibridinį karą.

„Labai norėtųsi, kad Lietuva turėtų labai aiškų atsaką tam, nes kol kas surinkti migrantus ar netoli sienos, ar kažkur kitur, atvežti juos ir apnakvindinti, tai yra tai, ką reikia daryti dėl humanitarinių paskatų, bet to nepakanka.

Reikia arba sienos, arba gyvo skydo, arba kitų priemonių, kurios leistų užtikrinti, kad jų būtų mažiau. Šiandien mes turime šimtų problemą, galime turėti ir dešimčių tūkstančių problemą, jei nebus sprendžiama iš esmės“, – pabrėžė sostinės meras.

Jis patvirtino gavęs VRM kreipimąsi dėl patalpų neteisėtų migrantų apgyvendinimo.

„Mes pasiūlysime savo priemones, kur būtų galima laikiną, izoliuotą prieglobstį suteikti. Komforto sąlygų pažadėti negaliu, bet humanitarinės sąlygos bus išpildytos“, – pažymėjo R. Šimašius.

„Mes iki trečiadienio turime laiko vidaus reikalų ministrei atsakyti. Turime keletą variantų, nenoriu dabar spekuliuoti – per šiandien, ryt atsirinksime galutinai. Pažiūrėsime, kur logistiškai, finansiškai paprasčiau“, – teigė meras.

R. Šimašius patikino, kad apgyvendinimo vietos nebus viešbučiai.

„Tai bus paprastas buvimo variantas, nesudėtingas. (...) Globos centruose neturime galimybių, mokyklų variantas nėra atmestinas, bet galbūt ne pats pagrindinis. Nenoriu dabar spekuliuoti, turime vieną-kitą variantą, žiūrime, kur geriausia. Bus didelės patalpos, bet ne viešbutis ar į tai panašus“, – pridūrė meras.

Kaip pranešė VSAT, nuo sekmadienio ryto iki pirmadienio ryto pasieniečiai, pirminiais duomenimis, sulaikė 134 iš Baltarusijos neteisėtai sieną kirtusius migrantus.

Iš viso šiemet pasienyje su Baltarusija sulaikyti 1 232 neteisėti migrantai, o praėjusi savaitė pagal jų skaičių buvo rekordinė.

Ketvirtą parą iš eilės nelegaliai į Lietuvą bandantys patekti užsieniečiai dažniausiai rinkosi kelius per Druskininkų savivaldybės teritoriją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (344)