Tiesa, pastebi meteorologas, nors termometrų stulpeliai ir kris žemyn, vis tiek bus šilčiau nei Lietuvoje yra įprasta tokiu metu.

„Už lango saulėta, šilta ir sausa, ir, jeigu ne gelsvėjantys medžiai, atrodytų, kad tikra vasara. Tai rodo ne tik maksimali oro temperatūra dieną, kuri popiečio valandomis trumpam pasiekia labai aukštas reikšmes (vakar 22–24 °C), bet ir minimali nakties, kuri šįryt buvo nuo 9 °C Dūkšte (Ignalinos raj.) iki 14 °C Kybartuose (Vilkaviškio raj.).

Pagrindinė šių, labai šiltų ir malonių orų Lietuvoje priežastis – stipri šilumos advekcija nuo Pietų Europos ir Viduržemio jūros regiono. Dienos trukmė šiuo metu beveik tiksliai 12 valandų, o tiek pat diena trunka ir pavasarį (kovo mėn), bet tuomet maksimali oro temperatūra tebuvo 2–10 °C, o minimali net nuo -12 °C iki +2 °C“, – kas lėmė tokius šiltus orus savo kassavaitinėje apžvalgoje aiškina G. Stankūnavičius.

Jo teigimu, ši vasarišką šilumą atnešusi oro masė Lietuvoje dar laikysis ir savaitgalį, tačiau jau kitos savaitės pradžioje laukia pokyčiai.

„Šią stiprią šilumos advekciją į Baltijos regioną lemia du, vienu metu stiprėjantys sūkuriai: aukštas anticiklonas virš Volgos vidurupio ir Uralo (Rusija) ir aukštas cikloninis sūkurys virš Britanijos. Minėtas anticiklonas palaipsniui atsitrauks už Uralo į rytus, o intensyvus ciklonas pildysis virš Vidurio Europos. Todėl ir šilumos advekcija ateinančios savaitės pradžioje susilpnės ir į Lietuvą atkeliaus vidutinių platumų oro masė. Nors ji gerokai vėsesnė už dabartinę, tačiau dėl joje esančios drėgmės ir besiformuojančio debesuotumo, šalnų Lietuvoje visą kitą savaitę nelaukiama“, – aiškina meteorologas.

G. Stankūnavičiaus teigimu, kitos savaitės viduryje žadami negausūs krituliai, tačiau jų nebus pakankamai, jog išgelbėtų senkančias upes.

„Paskutiniai žymesni krituliai (> 1 mm/ parą) Lietuvoje iškrito rugsėjo 17 d. (ir kai kur vakariniuose rajonuose šią naktį), o kita negausių kritulių porcija žadama kitos savaitės viduryje. Tačiau, manoma, kad tai nesusilpnins hidrologinės sausros sąlygų, kurios šią savaitę jau buvo paskelbtos kai kuriuose Pietų, Vidurio ir Rytų Lietuvos upių baseinuose“, – įžvalgomis dalinasi mokslininkas.

Pasak G. Stankūnavičiaus, kita savaitė tokia vasariška nebebus, tačiau Lietuvoje vis tiek bus šilčiau nei įprasta tokiam rugsėjo laikui.

„Ateinančią savaitę Lietuvoje vidutinė paros temperatūra vis dar laikysis apie 9–14 °C, bet maksimali tesieks tik 12–17 °C. Tačiau vis tiek bus dar aukštesnė už daugiametę normą. Vyraus silpni bei vidutinio stiprumo rytinių rumbų vėjai ir debesuoti su nedideliais krituliais orai. Didžiausias kritulių kiekis laukiamas pietiniuose Lietuvos rajonuose. Jeigu ši savaitė yra labiau panaši į vasarą, tai kita tikrai bus rudeniška“, – prognozėmis dalinosi jis.

Anot meteorologo, gali būti, kad tikroji bobų vasara mūsų dar laukia spalį.

„Remiantis Europos trumpų ir vidutinių orų prognozių centro (ECMWF) sudarytomis ilgalaikėmis prognozėmis, Lietuvoje pirmoje spalio mėnesio pusėje reiktų tikėtis šiltesnių nei įprasta šiam laikotarpiui orų. Kritulių kiekis turėtų būti artimas daugiametei normai. Galbūt per šį laikotarpį į Lietuvą atkeliaus ir tikra bobų vasara“, – savo įraše teigia jis.