Socialinės apsaugos ir darbo ministras tvirtina, valdininkai elgiasi valdiškai, bet nežmogiškai.

Iš močiutės paveldėtą butą šilališkė gavo kartu su skolomis. Moteris skaičiuoja, už renovaciją dar liko nesumokėti 600 eurų. Viena sūnų auginanti Jurgita sunkiai verčiasi, todėl skolai išsimokėti kas mėnesį iš savivaldybės gaudavo 56 eurų kompensaciją.

„Aš tą butą paveldėjau iš močiutės su visom skolom didele ir bandau išmokėti, šildymą jau išmokėjau, liko dar renovacija“, – sakė Jurgita Overlingaitė.

Tačiau neseniai vieniša mama iš savivaldybės sulaukė žinios – kompensacija pusei metų nurėžiama. Parama atimta, nes moteris pardavė 18 metų senumo, jau nebevažiuojantį automobilį. Ir jį pardavė per pigiai.

„Važiuojant subiro sugedo sankaba ir buvo neįmanoma su juo važiuoti remontas brangus, jisai nevertas to automobilio kainos, partempėm iki kaimo, – pasakojo moteris, – man iš laužyno būtų gavęsi 150 eurų, o žmogus pasiūlė 180 eurų“.

Valdininkai teisinasi, esą laikosi įstatymo raidės. O įstatyme rašoma, kad kompensacijas gaunantys asmenys negali parduoti turto už mažesnę nei puse rinkos kainos. Tad automobilį, pardavusi šilališkė už neveikiantį automobilį turėjo gauti ne mažiau nei 600 eurų.

„Jeigu būčiau gavusi tuos 700 eurų tai būčiau padengusi skolą ir man nebūtų išvis tos kompensacijos prašyt“, – teigia šilališkė.

Valdininkai suskaičiavo, sena mašina verta daugiau nei 1200 eurų, o moteris jį pardavė 7 kartus pigiau. Tačiau realios automobilio būklės valdininkai nevertino, o rėmėsi socialinės apsaugos ir darbo ministerijos patvirtinta formule.

„Socialiniai darbuotojai ne techninių apžiūrų specialistai kad vyktų į vietą ir apžiūrėtų tą techninę“, – teigė Alvyda Urbonienė, Socialinės paramos skyriaus vyriausioji specialistė.

Paklausta ar pati tokį automobilį pirktų už tokią sumą, A. Urbonienė rėžė: „Jeigu jis yra įregistruotas „Regitroje“,kaip veikiantis automobilis, kaip jūs galite teigti ar aš pirkčiau? Kiekvienu atveju, tai situaciją, kurią mes įvertiname, ir tas neveikimo atvejis – jisai gal šiandien neveikia, o rytoj veiks ir jį galima sutaisyti“.

Socialinės apsaugos ir darbo laikinasis ministras aiškina, kad Šilalės valdžia su moterimi pasielgė nežmogiškai. „Tai yra geros valios klausimas, savivaldybė turi teisę nebeskirti bet taip pat turi teisę skirti ir čia geros valios klausimas, – teigė laikinasis ministras, – Savivaldybės turi didelę diskreticiją skiriant paramos priemones, pati savivaldybė gali nuspręsti netgi sąlygines išmokas, netgi vos ne dvigubai didesnes išmokas išmokėti, jei yra tam tikras pagrindimas.“

Valstybės kontrolė nustatė, kad pernai savivaldybės socialinei paramai liko nepanaudojusios beveik pusės skirtų pinigų.