Specialioje laidoje „Delfi tema“ iš „Litexpo“ kalbintas Ž. Pavilionis sutiko su kai kurių kolegų žodžiais, jog tvirtinant susitikimo komunikatą ir pasirenkant abstrakčias formuluotes dėl Ukrainos narystės aljanse, buvo apgintas Rusijos veto.

„Šiandien laimėjo autokratija. Šiandien vienybė buvo suskaldyta dėl to, kad nebuvo apginta demokratija“, – vertino parlamentaras.

Žygimantas Pavilionis

Skelbta, jog NATO viršūnių susitikimo komunikate įtvirtintas sakinys apie galimybę pakviesti Ukrainą į aljansą tik tada, kai sąjungininkės pritars ir bus įvykdytos sąlygos, atitinka JAV ir Vokietijos matymą. Esą šios valstybės laikėsi tokio požiūrio: pernelyg tvirtas įsipareigojimas galėtų paskatinti Rusijos veiksmų eskalaciją, o jei Ukrainai į NATO būtų leista įstoti tebesitęsiant karui su Rusija, tai į karą galėtų įtraukti ir NATO.

Šiuo argumentus, pasak Ž. Pavilionio, per aštuonis mėnesius reikės „užmušti“.

„Mes dabar turim aštuonis mėnesius iki Vašingtono ir šiandien su „Atlantic Council“ (think tankas Amerikoje – Delfi) sutarėm, kad jis užmuš šituos argumentus, nes jie tikrai gerbia smegenų kalbą <...>. Šiandien mes turime taip padaryti, kad visas senatas ir visas kongresas būtų su mumis, o tam turime rimtų instrumentų, kuriuos susikūrėme 1994 metais, tam turime vidurio ir rytų emigrantų koaliciją, tam turime Amerikos žydus, kurie yra su mumis, o patikėkite, tai yra labai daug“, – dėstė politikas.

„Taip, yra žodis pakvietimas, tik vienai Ukrainai jis pasakytas. Jis yra labai keistai sąlygotas, su visokiomis geležinėmis kurpaitėmis. Tai mums visas jas reikės nuimti ir padaryti taip, kad tas pakvietimas būtų įteiktas Vašingtone su geriausiu Amerikos ereliu, geriausiam Amerikos voke – NATO voke, ir tiesiai V. Zelenskiui į rankas atsiprašant dėl to, kas įvyko Vilniuje“, – komentavo Ž. Pavilionis.

Dainora Pankūnė, Žygimantas Pavilionis

Nenurodė nei datos, nei konkrečių sąlygų

Antradienį aljansas paskelbė viršūnių susitikimo komunikatą, kuriame rašoma, jog Ukrainos įstojimui į aljansą nebus taikomas narystės veiksmų planas. Tačiau deklaracijos tekste konkretesni terminai, kada Ukraina galėtų tikėtis įstoti į NATO, nėra apibrėžti.

„Mes galėsime pateikti pakvietimą Ukrainai įstoti į aljansą, kai sąjungininkės pritars ir bus įvykdytos sąlygos“, – rašoma NATO viršūnių susitikimo komunikate.

Deklaracijos tekste pabrėžiama, kad Ukrainai nebus taikomas narystės veiksmų plano reikalavimas.

„Mes visiškai remiame Ukrainos teisę pasirinkti savo saugumo planus. Ukrainos ateitis yra NATO. Mes dar kartą patvirtiname įsipareigojimą, kurį prisiėmėme per viršūnių susitikimą 2008 m. Bukarešte, kad Ukraina taps NATO nare, ir šiandien pripažįstame, kad Ukrainos kelias į visišką euroatlantinę integraciją nereikalauja Narystės Veiksmų Plano“, – rašoma dokumente.

Taip pat komunikate išsakoma parama Ukrainai vykdant reformas kelyje į NATO.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis

„Ukraina tampa vis labiau sąveikaujanti ir politiškai integruota į Aljansą ir padarė reikšmingą pažangą reformų kelyje. Sąjungininkės ir toliau rems ir peržiūrės Ukrainos karinio suderinamumo pažangą bei būtinas papildomas reformas demokratijos ir saugumo sektoriuje. Pažangą nuolat vertins NATO užsienio reikalų ministrai. Aljansas rems Ukrainą vykdant šias reformas jos kelyje į būsimą narystę“, – akcentuojama susitikimo deklaracijoje.

Dar prieš Vilniuje vykstantį NATO viršūnių susitikimą NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas buvo pareiškęs, jog Ukrainos pakvietimo į aljansą klausimas jo metu nebus svarstomas.

Ukrainos prezidentas V. Zelenskis, prieš atvykdamas į Vilnių, reiškė apmaudą, jog formuluotės apie Ukrainos narystę NATO svarstomos be jos, V. Zelenskis abstrakčius pažadus įvertino itin kritiškai. Prezidentas teigė, jog „absurdiška“ nenustatyti Ukrainos narystės NATO termino ir kad neatrodo, jog narės būtų pasirengusios pakviesti Ukrainą į Aljansą arba padėti jai tapti nare.

Trečiadienį per spaudos konferenciją V. Zelenskis dėkojo NATO lyderiams už sutarimą atsisakyti narystės veiksmų plano (MAP) reikalavimo, kalbant apie Kyjivo transatlantinę perspektyvą.

„Žinau, kiek daug pokalbių, derybų ir susitarimų reikėjo, kad būtų pasiektas šis rezultatas. Mūsų laukia ilgas kelias iki pilno sąveikumo užtikrinimo“, – pabrėžė jis.


Visos naujienos iš NATO viršūnių susitikimo gyvai – čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)