„Mūsų priėmimas prie viso to pripratęs. Tai praktiškai yra kasdieniai dalykai. Būna įspūdingesnių atvejų. Pavyzdžiui, kai gydytoją užsivijo pacientas su peiliu. Gydytojai teko bėgti ir slėptis. Pas mus visada yra du apsaugos darbuotojai, tokia jau mūsų kasdienybė. Policijos pareigūnai praktiškai beveik kiekvieną vakarą prie mūsų priėmimo stovi, nes visada tai vyksta“, – pasakojo A. Černauskas laidoje „DELFI diena“.

Iš paskutinių jam įsiminusių atvejų buvo toks: pacientą į priėmimo skyrių atvežė policijos pareigūnai. Gydytojai, suprasdami, kad policininkams tai yra darbo laikas, stengėsi tą pacientą priimti kuo greičiau.

„Lietuvos policija labai gerai atliko savo darbą, sustabdė žmogų, nes įtarė, kad jis yra neblaivus. Jam nustatė vidutinį girtumą, ir atvežė pas mus, nes jis to reikalavo, sakė, kad turi lėtinių ligų. Ir tikėjosi, kad jį guldysiu į ligoninę. Jis man grasino, ir sakė, kad „guldyk mane čia ir dabar“, – pasakojo A. Černauskas.

Gydytojas pacientui paaiškino, kad jo ligos nėra tokios, dėl kurių reikėtų gultis į ligoninę.

„Tuomet situacija pasisuko kita linkme, jis suprato, kad iš gydytojo pagalbos nebus, tada maldavo pareigūnų jį paleisti. Sakė: „aš nenužudžiau žmogaus“, – sakė A. Černauskas.

Gydytojas iš priėmimo skyriaus sakė, kad jo darbe svarbus šaltas protas.

„Reikia išlaikyti šaltą protą, nekreipti dėmesio į spaudimą, nuodugniai pažiūrėti ar sukontroliuotos turimos ligos, atlikti būtinus tyrimus. Tuomet nėra jokių abejonių“, – sakė A. Černauskas.

Atvažiuoja ir tokių, kurie geriau pagulėtų namie

A. Černauskas budėjo ligoninėje gruodžio 24-26 dienomis. Pasak jo, tendencija priėmimo skyriuje buvo panaši kaip ir kasmet, pacientų priėmimo skyriuje buvo daug. Gydytojas pastebėjo, kad kuo daugiau šventinių dienų, tuo daugiau žmonių atvyksta į priėmimo skyrių.

„Kalėdų naktį teko konsultuoti daugiau negu 25 pacientus. Naktis buvo užimta net kiek daugiau negu vakaras. Tai buvo keista, ir gal šiek tiek pikta, nes buvo daug žmonių, kurie galėjo nesikreipti. Aš taip kalbu ne todėl, kad aš tingiu dirbti, bet, mano nuomone, kai kuriems pacientams geriau tris-keturias valandas praleisti lovoje su nedidele temperatūra, ją valdant paprastomis priemonėmis, negu tris-keturias valandas laukti mūsų ligoninės laukiamajame“, – sakė A. Černauskas.

Nors gydytojas supranta, kad yra keletas ligų, kai žmogus išties nelabai nelabai objektyviai vertina savo būklę, ir dėl to atvyksta.

„Čia yra panikos ir nerimo sutrikimai, tuomet tikrai žmogus negali objektyviai vertinti, kad tas jaučiamas mažas simptomas iš tikrųjų nėra toks rimtas, ir tikrai nereiškia jokios mirtinos ligos arba būklės. Tačiau tokia yra liga, mes, gydytojai, tą suprantame, ir tokį žmogų turime konsultuoti, nuraminti ir ramiai išleisti namo“, – pasakojo A. Černauskas.

Kitais atvejais gydytojo nuomone pacientas galėtų įvertinti savo būklės rimtumą, ir apsvarstyti, kur jam reikėtų kreiptis.

„Jeigu pacientas puikiai pažįsta simptomus, sakykime, tai yra skausmas, kurį žmogus pažįsta, ir jis vėl atsirado. Jeigu jam yra eilinį kartą peršalimas, yra temperatūra, jis išgeria vaistų nuo temperatūros, kurie parduodami be recepto, ir temperatūra susitvarko. Jeigu skausmas yra nedidelis. Jeigu žmogus komfortabiliai jaučiasi jausdamas tą simptomą. Tuomet galima palaukti, nesikreipti į medikus arba kreiptis į polikliniką tuomet, kai jau gali priimti“, – sakė A. Černauskas.

Tačiau, pasak gydytojo, kai jau išeinama iš komforto zonos, faktas, kad kažkur reikėtų greičiau kreiptis.

„Jeigu tai įvyko naktį, galima pasirinkti vietą. Jeigu labai neramina, tada važiuojate į priėmimo skyrių, kviečiate greitąją medicinos pagalbą, jeigu norite pasikonsultuoti, bet patys suprantate, kad gal nereikia į priėmimą, nes ten yra sunkesniems pacientams skirta vieta, tai vykite į budinčią polikliniką“, – sakė A. Černauskas.

Skubios pagalbos gydytojas pasakojo, kad atvykę pacientai priėmime rūšiuojami pagal būklės rimtumą, sunkesnės būklės pacientai turi pirmenybę. Jis taip pat paaiškino, kad tam, kaip greitai jis pateks pas gydytoją, neturi reikšmės, ar pacientas atvyko savo transporto priemone ar su greitosios medicinos pagalbos automobiliu.