Šiaulių katedros pašonėje, pačiame miesto centre, po Antrojo Pasaulinio karo buvo palaidoti Sovietų Sąjungos kariai.

Ir nors apie jų perlaidojimą valdžia jau anksčiau kalbėjo ne kartą, opozicija šią diskusiją vėl iškėlė į viešumą.

„Tai visiškai yra nesuderinama su ramybe. Kaip žinote, kapinėse yra ramu, tylu, o čia nuolat zuja. Būna visokie piketai gegužės 9 – vieni neša gėles, kiti su plakatais stovi. Tai yra tapę visuomeninių ginčų objektu“, – LNK sakė Šiaulių tarybos narys Zakiras Medžidovas.

Anot tarybos nario, perlaidojimui į miesto kapines ir naujai infrastruktūrai reikėtų iki 50 tūkstančių eurų, o miestiečiai gautų naują erdvę. Būtų sujungtas pėsčiųjų takas, vedantis nuo centrinės aikštės iki Auksinio berniuko.

„Aišku, turėsime išlaidų. Pasvalio rajono savivaldybės patirtis rodo, kad vienų palaikų perkėlimas kainuoja apie 300 eurų. Tai kainuotų apie 15 tūkstančių palaikų ir teritorijos sutvarkymas“, – sakė jis.

Visockas: negali tyčia kelti sumaišties

Tiesa, entuziazmu netrykšta Šiaulių miesto meras Artūras Visockas, dažnai kalbantis apie savivaldos savarankiškumą. Šį kartą imtis sprendimų jis nenori – sako, kad dėl karių perlaidojimo veiksmų turi imtis valstybė.

„Nuimtų tuos visus kultūros paveldus tose teritorijose, kur guli – jeigu jau mes sakome – okupantai. Nes okupanto kūnas negali būti traktuojamas kaip vertybė. O šiandien Lietuvoje mes turime tokius išaiškinimus“, – LNK Žinioms sakė jis.

Anot mero, sovietų karių perlaidojimu turi rūpintis ne savivaldybė, o centrinė valdžia, tam valstybė, anot jo, turėtų skirti papildomų pinigų.

„Tu negali tyčia kelti sumaišties ir ypač dabar, kai karas aplink. Ir tu neturi ką veikti, kaip tiktai kasti ir kelti sumaištį“, – sako A. Visockas.

Opozicija įsitikinusi, kad meras sprendimo nesiima, nes bijo.

Merą išvadino bailiu

„Aš manau, kad A. Visockas yra bailys, o ko jis bijo, sunku pasakyti. Ar jis bijo visuomenės reakcijos, ar jis bijo Rusijos reakcijos, aš nežinau ko jis bijo“, – kalbėjo Z. Medžidovas.

„Ko ko, bet baimės turbūt man sunku būtų prikišti, kad aš kažko bijau, kai reikia padaryti dalykus dėl miesto, dėl Lietuvos“, – LNK Žinioms sakė Šiaulių miesto meras.

Jis dėl sovietų karių palaikų perlaidojimo inicijuoja gyventojų apklausą, kuri vyks iki vasario.

LNK Žinių kalbinti šiauliečiai šiuo klausimu turi skirtingas nuomones.

„Tegul guli, tiek metų pragulėjo, tegul guli“, – teigė gatvėje sutikta moteris.

Kita pašnekovė įsitikinusi, kad palaikams vieta – kapinėse: „Su visa pagarba visiems, kurie jau nebegyvena. Kita vertus, nežinau, ar šitos dienos, šitas laikotarpis, neišprovokuotų iškėlimą tam, ko mes nenorėtumėm“.

„Ilsisi žmonės, tegul ilsisi. Yra kaip yra, gyvenam tokiais laikais“, – kalbėjo kita moteris.

Ką duos apklausa, iki galo neaišku. Net jeigu gyventojai vienbalsiai nuspręstų palaikus perkelti, meras karių perlaidojimo vis tiek neinicijuotų.

„Apklausą vertinu kaip proceso stabdymą, – kalbėjo opozicijos atstovas Z. Medžidovas. – Nes man nėra žinoma, kad meras kada nors būtų atsižvelgęs į apklausas.“

Antrojo Pasaulinio karo sovietų karių palaikus vasarą atokiau nuo Pumpėnų miestelio centro perlaidojo Pasvalio savivaldybė.

Visą reportažą apie diskusijas dėl sovietų karių perlaidojimo Šiauliuose žiūrėkite čia:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)