„Toks sprendimas priimtas vadovaujantis ir Lietuvos, ir tarptautiniais teisės aktais. Ir nors visada teikiama pirmenybė vaikui gyventi su tėvais, tačiau daromos ir išimtys, todėl šiuo atveju vaikas atskirtas nuo tėvo, jo nuolatine globėja paskirta teta, kuri to ir prašė“, – teigė sprendimą priėmęs Klaipėdos miesto apylinkės teismo teisėjas Vaclovas Paulikas.

Byla buvo nagrinėjama uždaruose teismo posėdžiuose. „Galiu pasakyti, jog sprendimui įtakos turėjo tai, kad iš Olandijos gavome informacijos apie neigiamą vaiko tėvo reputaciją, jis ne kartą teistas už tyčinius nusikaltimus, kurie nesuderinami su vaiko priežiūra. Be to, tėvas ilgai nebendravo su savo vaiku, jis jau įprato gyventi tetos šeimoje“, – teigė V. Paulikas.

Tarp nusikaltimų, kurie inkriminuoti vaiko tėvui, minima ir prekyba žmonėmis.

Šilalės rajono gyvetoja Lina Š. su gerokai už ją vyresniu pakistaniečiu, turinčiu Olandijos pilietybę, M. T. Islamu susipažino iškart baigusi mokyklą – maždaug prieš aštuonerius metus.

Ji išvyko gyventi į Olandiją, porai gimė dukra Fatima, dėl kurios ir globos ir buvo kovojama teisme. Mergaitei dabar – šešeri metukai. 

Galiausiai pora išsiskyrė, o Lina Š.  Olandijoje susirado kitą draugą. Pora, anot jos artimųjų, mylėjo vienas kitą, naujas mylimasis rūpinosi ir mergaite.

Mylimieji pernai vasarą atvyko į Lietuvą atostogų. Pas Linos Š.  tėvus Šilalės rajone pora ketino atostogauti tris savaites, tačiau atostogas nutraukė tragiška nelaimė.

25 metų Liną Š.  nutrenkė elektros piemuo, kuriuo buvo pradėjusi tekėti aukštos įtampos elektros energija. Mylimajai padėti skubėjo jos 45 metų draugas Mishelis. Bėgdamas jis pasičiupo kastuvą, ant jo vėliau ir žuvo, matyt, juo užkliudęs elektros laidą.

„Lina dar bandė mojuoti, iš paskutiniųjų išropojo ant kelio ir prisilietė prie Mishelio. Taip ir mirė abu visai šalia“, – pasakojo viską savo akimis matęs Linos tėvas.

Po nelaimės Linos Š. dukrą ėmėsi globoti teta – Linos sesuo Dovilė V. Mergaitė kalbėjo tik olandiškai, tačiau dabar jau lanko lietuvišką darželį.

Moteris kreipėsi į teismą, kad ji būtų pripažinta nuolatine vaiko globėja, o tėvas nuo dukters būtų atskirtas.

Viename teismo posėdžių dalyvavęs Mohametas Tazulas I. tvirtino, kad myli savo dukrą ir nori, kad ji augtų su juo, juo labiau, kad yra Olandijos pilietė. Esą bendrauti su mergaite jam trukdo Linos Š. artimieji.

„Atsakovas galėjo teikti priešieškinį, prašyti nustatyti bendravimo su dukra tvarką, tačiau tai nebuvo padaryta“, – teigė teisėjas V. Paulikas.

Į teismo posėdį, kuriame dalyvavo Mohametas Tazulas I., jį atlydėjo žmona – jauna lietuvė. Pora atsivežė ir savo kūdikį.

Mohametas Tazulas I., be dukters, nuo kurios teismo sprendimu jau yra atskirtas, turi dar tris vaikus.

Olandijos pilietis buvo pateikęs prašymą Vilniaus apygardos teismui dėl vaiko pagrobimo ir grąžinimo tėvui pagal Hagos konvenciją. Teismas šį prašymą atmetė, toks sprendimas apskųstas Lietuvos apeliaciniam teismui, kuris nutarties dar nėra paskelbęs.

„Tai, kad tėvas atskirtas nuo vaiko, nereiškia, kad atimtos jo teisės. Jis gali juo rūpintis, juk ir sprendime numatyta, kad jis kas mėnesį vaiko išlaikymui turi mokėti 145 eurus. Tėvas bet kada gali kreiptis į teismą, pats būti ieškovu dėl vaiko globos susigrąžinimo“, - aiškino V. Paulikas.

Klaipėdos miesto apylinkės teismo sprendimą per 30 dienų dar galima apskųsti aukštesnės instancijos teismui.

Išklausyti teismo spredimo dėl mergaitės likimo penktadienį neatvyko nei nuolatinės jos globos siekusi Dovilė V. , nei tėvas Mohametas Tazulas I.