„Viliamės, kad per mėnesį laiko pavyktų tai padaryti“, – „Žinių radijui“ sakė M. Navickienė.

„Šio kodo atsiradimas suteiktų galimybę labai paprastu būdu žmogui parodyti telefone QR kodą savo darbdaviui. Bet kas svarbiausia, turintys individualios veiklos pažymą žmonės, dirbantys tiesiogiai su šeima, su vaikais kaip korepetitoriai ar bet kokia kita forma taip pat galėtų tokį QR kodą parodyti, o tėvai galėtų tokį kodą patikrinti“, – atkreipė dėmesį ministrė.

ELTA primena, kad siekiant stiprinti seksualinio smurto prieš vaikus prevenciją, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) siūlo su vaikais dirbantiems asmenims sukurti privalomą QR kodą, kuriame būtų nurodoma, ar asmuo yra teistas už sunkius ir seksualinius nusikaltimus prieš vaikus.

Įstatymo pataisomis siūloma numatyti periodinį, reguliarų prevencijos kodo tikrinimą. Planuojama, kad tai turėtų būti atliekama ne rečiau kaip 1 kartą per metus, o siekiant išvengti situacijų, kai manoma, jog yra objektyvios priežastys, leidžiančioms daryti prielaidą, kad asmeniui gali būti taikomas draudimas dirbti su vaikais – tokį prevencijos kodo patikrinimą atlikti bet kada.

Už nustatytų pareigų nevykdymą siūloma numatyti ir administracinę atsakomybę. Už asmens prevencijos kodo nepatikrinimą prieš priimant į darbą ar kartą per metus – nuo 300 iki 500 Eur, o už pakartotinį – nuo 500 iki 1 tūkst. Eur. Didesnė bauda numatyta tuo atveju, jeigu nustatoma, kad veiklą vykdo teistas asmuo – nuo 3 tūkst. iki 5 tūkst. Eur, o jei toks atvejis nustatomas pakartotinį – nuo 5 tūkst. iki 6 tūkst. Eur.

Ir dabar galioja įstatymo nuostatos draudžiančios asmenims dirbti su vaikais, teikti paslaugas, savanoriauti, jei buvo teisti už seksualinius nusikaltimus. Tokie asmenys yra įtraukiami į Įtariamųjų, kaltinamųjų ir nuteistųjų registrą (ĮKNR) ir, pagal šiuo metu galiojantį teisinį reguliavimą, įsidarbindami privalo pateikti pažymą darbdaviui, kad nėra teisti.

Visgi, akcentuoja ministerija, toks reguliavimas suveikia ne visada.