"Man teko patirti dalinį nepakantumą savo atžvilgiu, kai man neliko kitos išeities, kaip išeiti to darbo, nes aš negalvojau, kad galiu toliau save realizuoti, kai dalis žmonių buvo nepakantūs mano atžvilgiu", - LNK sakė Lietuvos gėjų lygos pirmininkas Vladimiras Simonko.

Gėjų lygos atstovai teigia, kad dėl neigiamo požiūrio dauguma gėjų ir lesbiečių darbe linkę slėpti savo seksualinę orientaciją.

"Šitas nekalbėjimas ir slėpimas gyvenimo būdo darbo vietoje ir yra tiesioginė diskriminacija. Žmogus, priverstas slėpti seksualinę orientaciją, pastoviai išgyvena stresą ir tai atsiliepia jo darbingumui", - sakė Lietuvos gėjų lygos koordinatorius Eduardas Platovas.

Lygių galimybių kontrolierė sako negavusi nė vieno skundo dėl seksualinės diskriminacijos, tačiau neabejoja, kad toks reiškinys egzistuoja.

"Tiems žmonėms sunku save deklaruoti tokiais, nes tai sulaukia visuomenės pašaipos, darbdavių pašaipos, sulaukia darbdavių neigiamos reakcijos", - sakė lygių teisių kontrolierė Aušrinė Burneikienė.

Pernai Lietuvai įstojus į Europos Sąjungą, gėjams atsirado galimybė gauti pinigų iš kovai su diskriminacija skirtos "Equal" programos. Gėjų lygos ir jų partnerių parengtas projektas praėjo atranką.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pareigūnai sako, kad "Equal" programoms finansuoti taikomas toks pat modelis, kaip ir kitoms ES programoms. 75 procentus lėšų skiria Europos Sąjunga, 25 proc. - Lietuva. Gėjų lygos parengtam projektui kofinansuoti Lietuvos Vyriausybė skirs beveik 400 tūkstančių litų. Tai bus pirmasis kartas, kai Lietuvos valstybė seksualinių mažumų projktams finansuoti skirs finansinę paramą.

Anot LNK pranešimo, už ES pinigus gėjai užsakys seksualinių mažumų diskriminacijos masto tyrimus, parengs studiją, kokiomis priemonėmis tą diskriminaciją mažinti, informuos darbdavius, profsąjungas apie tolerantiškos aplinkos kūrimo būdus. Taip pat planuojamas ir gėjams skirtų darbo vietų kūrimas, savotiškos darbo biržos steigimas, kurioje būtų skelbiami tolerantiški darbdaviai.