„Kandidatų kėlimo procedūra skyriuose vyksta intensyviai ir savaitgalį. Penktadienio duomenimis, oficialius protokolus pateikė beveik 40 skyrių. Likusieji turi pateikti per sekmadienį“, – Eltai teigė M. Prievelis.

„Galutinė informacija dėl pasiūlytų kandidatų prezidento rinkimuose numatoma skelbti pirmadienį“, – nurodė jis.

Pasak M. Prievelio, ir toliau didžiausio skyrių palaikymo sulaukia premjerė Ingrida Šimonytė, partijos pirmininkas, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

„Toliau pagal skyrių pasiūlymų skaičių yra Arvydo Anušausko, Lauryno Kasčiūno kandidatūra“, – nurodė TS-LKD vykdantysis sekretorius.

Konservatorių partijos skyriai galėjo siūlyti kandidatus prezidento ir Europos Parlamento (EP) rinkimams rugsėjo 14-24 dienomis. Vėliau pretendentus įvertins TS-LKD Priežiūros komitetas, o patys kandidatai turės apsispręsti, ar dalyvaus vidiniuose konservatorių rinkimuose, ar, visgi, kandidatuoti nesutinka.

Galutinius kandidatų sąrašus spalio mėnesį turėtų patvirtinti TS-LKD Prezidiumas.

Pirminiai rinkimai, vadinami „Demokratijos švente“, kurių metu TS-LKD išsirenka savo remiamą kandidatą į šalies vadovo postą, planuojami lapkričio 11-12 d.

Kol kas nei antras palankiausiai visuomenės vertinamas politikas, krašto apsaugos ministras A. Anušauskas, nei I. Šimonytė ar G. Landsbergis nėra pasisakę, ar ketina dalyvauti prezidento rinkimuose. Viena favoričių laikoma M. Navickienė Eltai taip pat nurodė, kad sprendimo dar nepriėmė.

Artimiausi šalies vadovo rinkimai vyks 2024 m. gegužę. Apie savo kandidatūrą kol kas paskelbė tik Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos narys Aurelijus Veryga.

Tuo metu EP rinkimai turėtų įvykti kitų metų birželį.