Projektas teikiamas po to, kai Radviliškio rajono savivaldybė pakoregavo savo įstaigų nuostatus taip, kad mokyklų vadovai galėtų būti atšaukiami iš pareigų praradus mero pasitikėjimą. Seimo Švietimo ir mokslo komitetas (ŠMK), išanalizavęs tokį reglamentavimą, nusprendė parengti įstatymo pataisas.

„Mes įvedame aiškias nuostatas, kada vadovas gali būti atšauktas. Tai yra ne dėl to, kad man patinka, nepatinka, prarado pasitikėjimą, nes ne tos partijos narys arba prarado pasitikėjimą dėl įvairių sugalvotų priežasčių, bet čia labai aiškios atšaukimo ir atleidimo nuostatos“, – Eltai teigė konservatorė Dalia Asanavičiūtė, rengusi prie to dirbusios grupės išvadas.

Anot jos, siekiant išvengti mokyklų vadovų atšaukimų iš pareigų dėl abejotinų priežasčių, reikalingi pakeitimai Švietimo įstatyme. ŠMK siūlo papildyti įstatymą jame nurodant priežastis, kuriomis remiantis būtų galima vadovą atšaukti iš pareigų, nepasibaigus jo kadencijai. Pavyzdžiui, jei paaiškėja, kad dalyvaudamas viešame konkurse vadovas pateikė suklastotus dokumentus arba nuslėpė ar pateikė tikrovės neatitinkančius duomenis.

„Mes įrašome, kada gali būti atšauktas iš pareigų nepabaigęs kadencijos – kai prarandama nepriekaištinga reputacija ir paaiškėja, kad buvo klastoti dokumentai“, – paaiškina D. Asanavičiūtė.

Taip pat komiteto nariai siūlo papildyti Švietimo įstatyme numatytą nepriekaištingos reputacijos apibrėžimą. Mokyklos vadovas nebūtų laikomas nepriekaištingos reputacijos, jei būtų pripažintas kaltu dėl nusikaltimo valstybės tarnybai ar su šeima ar vaikais susijusio administracinio nusižengimo. Taip pat vadovas neturėtų nepriekaištingos reputacijos, jei priklausytų uždraustai organizacijai ar būtų pripažintas šiurkščiai pažeidusių viešųjų ir privačių interesų reikalavimus.

„Pateikus įstatymą Seime, esame nusimatę ir klausymus, į kuriuos kviesime savivaldybių atstovus, dar didesnį ratą suinteresuotų ir toje srityje dirbančių teisininkų, dar išgryninant šias nuostatas“, – teigė politikė, pridurdama, jog tikisi šias pataisas pateikti Seimui dar šią savaitę.

ELTA primena, kad Seimo ŠMK nuspręsta suburti darbo grupę ir peržiūrėti mokyklų vadovų atšaukimo iš pareigų teisinį reglamentavimą. Tokį komiteto sprendimą paskatino pranešimas apie Radviliškio rajone esančios ugdymo įstaigos vadovės galimą atšaukimą iš pareigų vienašališku mero sprendimu.

Visgi direktorės atšaukimą iš pareigų paneigė Radviliškio mero patarėjas Linas Garbenis.

Vis dėlto, kaip ir buvo teigta praėjusios savaitės komiteto posėdyje, Radviliškio rajono savivaldybės taryba spalio pradžioje pakeitė visų biudžetinių įstaigų nuostatus. Anot mero patarėjo, toks sprendimas priimtas todėl, kad nuostatos nebeatitiko Vietos savivaldos įstatymo. Taip pat, remiantis Lietuvos aukščiausiojo teismo praktika, pakoreguota vadovų atšaukimo iš pareigų tvarka.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją