„Šiandien svarstymui turėjo būti pateiktas pagalbinio apvaisinimo įstatymo pakeitimo projektas, kuris leistų pagalbinio apvaisinimo paslaugą suteikti vaisingo amžiaus vienišoms moterims ir santuokos neįteisinusioms poroms. Tačiau (...) Širinskienei pasiūlius klausimą išbraukti iš darbotvarkės, jis buvo pašalintas. Pasirodo, „valstiečių“ Seime yra daugiau nei skelbiama oficialiai. Saujelė jų slepiasi koalicijos gretose ir nuosekliai balsuoja su opozicija“, – asmeninėje Facebook paskyroje apgailestavo M. Danielė.

„Jeigu Lietuva nori eiti į priekį kartu su Europa, Seime tiesiog reikia daugiau europietiškai mąstančių žmonių. (…) (Pataisa būtų – ELTA) paprasčiausia korekcija, kuri padėtų Lietuvai tiesiog neišsiskirti iš Europos Sąjungos konteksto savo neproporcingais ribojimais“, – pridėjo ji.

ELTA primena, kad antradienį iš Seimo darbotvarkės buvo išbrauktas pagalbinio apvaisinimo įstatymo pataisos projektas. Tai padaryta Agnės Širinskienės vadovaujamos Mišrios Seimo narių grupės prašymu.

Seimui buvo planuojama siūlyti papildyti pagalbinio apvaisinimo įstatymą, leidžiant šią procedūrą atlikti ne tik susituokusioms, bet ir santuokos nesudariusioms poroms, taip pat vienišoms moterims.

Šiuo metu Lietuvoje 5 pagalbinio apvaisinimo įstatymo straipsnis numato, kad procedūra gali būti atliekama tik įstatymų nustatyta tvarka santuoką ar registruotos partnerystės sutartį sudariusiems veiksniems asmenims. Tiesa, partnerystės sutarties Lietuvoje kol kas nėra.

Susituokusi pora, besikreipianti dėl pagalbinio apvaisinimo procedūros, šiuo metu turi pateikti asmens tapatybę, amžių, santuokos ar partnerystės sudarymą patvirtinančius dokumentus, procedūros atlikimui įstatyme reikalaujamus medicinos dokumentus, rašytinį prašymą atlikti pagalbinį apvaisinimą ir įstatymo nustatytos formos informuoto paciento sutikimą atlikti pagalbinį apvaisinimą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)