Tai numatančias Darbo kodekso ir Atmintinų dienų įstatymo pataisas ketina pateikti Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Andrius Bagdonas.

Jeigu Seimas pritartų, Gegužės 1-oji taptų tik atmintina darbo diena, tačiau darbuotojams padidėtų kasmetinių atostogų dienų skaičius iki 21 darbo dienos – būtų galimybė laisvai pasirinkti, kada pasinaudoti papildoma atostogų diena.

Projekto autorių Seimo narių A. Bagdono ir Simono Gentvilo teigimu, atkūrus Lietuvos Respublikos nepriklausomybę, Gegužės 1-oji didelei daliai visuomenės nebeturi šventinės reikšmės ir asocijuojasi su sovietine valstybės praeitimi.„Lietuvoje nėra susiformavusios Gegužės 1-osios šventimo tradicijos. Šią laisvą dieną daugelis žmonių skiria asmeninėms reikmėms, o ne minėjimams“,- sako projektus inicijavę Seimo nariai A. Bagdonas ir S. Gentvilas.

Seimo kanceliarijos Teisės departamento nuomone, Lietuvos trišalė taryba turėtų įvertinti siūlymą darbuotojams suteikti papildomą atostogų dieną dėl šventinės Gegužės 1-osios dienos atsisakymo.„Atsižvelgiant į tai, kad naujas teisinis reguliavimas turėtų įtakos tiek darbuotojų, tiek darbdavių teisėms ir pareigoms, dėl įstatymo projekto reikėtų gauti Lietuvos trišalės tarybos išvadą“,- sako Seimo teisininkai.

Jų nuomone, siūlymas nustatyti viena darbo diena ilgesnės trukmės kasmetines atostogas svarstytinas. „Švenčių dienos nėra poilsio laikas, tapatus kasmetiniam poilsio laikui, kuris suteikiamas kaip kasmetinės atostogos“,- pažymima Seimo Teisės departamento išvadoje.

Šiuo metu Gegužės 1-oji yra šventinė ir nedarbo diena.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)