„Tai buvo pirmas žingsnis bendro problemos sprendimo ieškojimo, nes visi puikiausiai žinome, kokioje suskaldytoje visuomenėje šiuo metu esame. Reikia rasti kažkokį sprendimo būdą, pirmiausia nuraminti aistras visuomenėje, o tada jau spręsti visus likusius klausimus, kurie yra tarp reikalavimų“, – laidoje kalbėjo Šeimų sąjūdžio vadovas.

Jis pridūrė, kad po reikalavimų, anksčiau išsakytų mitingo Vingio parke metu, nėra sulaukta jokio atsakymo.

„Mes nieko absoliučiai negirdime. Vis tiek turėtų būti kažkoks argumentas, kad tie reikalavimai tikrai nepagrįsti, tą galima spręsti... Yra visiškas atitolimas valdžios atstovų nuo eilinių piliečių. Yra pasinėrimas į pandemijos valdymą, daugiau nieko nematome. Jokių kitų problemų valstybėje kaip ir nėra“, – kalbėjo R. Grinevičius.

Tuo metu Seimo narys Eugenijus Gentvilas sako isakomuose reikalavimuose pasigendantis nuoseklumo.

„Aš prisimenu vasario ir kovo mėnesį, kai buvo renkami parašai, kad Tomas Vytautas Raskevičius būtų atšauktas iš Žmogaus teisių komiteto pirmininko pareigų. Girdėjome, kad ir Aušrinę Armonaitę, ir Gabrielių Landsbergį siūloma atšaukti, dabar liko ministras Arūnas Dulkys. Visa kita – reakcijos į pandemijos valdymo pokyčius. Norėtųsi kažkokio nuoseklumo“, – sakė politikas.

Pagrindiniai reikalavimai – dėl galimybių paso

R. Grinevičius laidoje patikslino, kad kai kurių reikalavimų bent jau laikinai šiuo metu yra atsisakyta.

„Mes atėjome į diskusiją ir nepateikėme birželio mėnesio reikalavimų, kurie buvo būtent Seimo pirmininkės ir ministro pirmininko postų apleidimas. Tai reiškia, mes bent laikinai šitų reikalavimų atsisakę. O reikalavimai, jei jie nenagrinėjami, į juos neatsižvelgiama, apie juos nediskutuojama, stiprėja“, – pabrėžė Šeimų sąjūdžio vadovas.

„Visi reikalavimai yra galiojantys, kurie buvo, bet aš dar kartą akcentuoju – mūsų pagrindinis tikslas buvo ne reikalavimų teikimas. Pagrindinis dalykas dabar skaldantis visuomenę ir pykdantis piliečius yra būtent visi galimybių paso nutarimai. Mes Seimo pirmininkei akcentavome tą dalyką, kad Lietuvoje dabar susidariusi tokia situacija, kad Vyriausybė apeina Seimą“, – kalbėjo jis.

Raimondas Grinevičius

E. Gentvilo nuomone, galimybių paso įvedimas yra techninis dalykas neturi būti Seimo kompetencijoje.

„Tai yra Vyriausybės ir atskirų ministerijų reikalas. <...> Jis gali gali patikti, gali nepatikti. Aš irgi galiu matyti silpnų vietų galimybių paso konstrukcijoje, pavyzdžiui, kad nėra įtrauktas antikūnų skaičius į galimybių pasą kaip kriterijus“, – aiškino Seimo narys.

Grinevičius: nesiekite Šeimų sąjūdžio su antivakserių judėjimu

R. Grinevičius laidoje taip pat pabrėžė, kad Lietuvos šeimų sąjūdžio nereikėtų sieti su kokiu nors antivakserių judėjimu.

„Nesusiekite Lietuvos šeimų sąjūdžio su kažkokiu antivakserių judėjimu. Šeimų sąjūdis pasisako už laisvą pasirinkimą. Jei žmogus apsisprendžia, kad jam reikia skiepytis, nori lengviau persirgti, jis skiepijasi, jeigu žmogus pasirenka, kad sunkiau sirgs, kodėl tą žmogų versti [skiepytis]“, – kalbėjo Šeimų sąjūdžio vadovas.

Jis taip pat prašė nesieti Šeimų sąjūdžio ir su riaušėmis, kurios rugpjūčio 10-ąją vyko prie Seimo.

„Tokie dalykai, kokie buvo rugpjūčio 10 dieną, mums tikrai nepriimtini. Prašau nesieti mūsų organizacijos su rugpjūčio 10 dienos mitingais. Likus dviem ar trims dienoms prieš tą mitingą mes buvome išplatinę oficialų pranešimą, kad mes nei pakviesti į organizatorius, nei teikėmės būti tais organizatoriais, nei finansinės paramos davėme tam mitingui. Mūsų nariai, kurie dalyvavo tame mitinge, dalyvavo kaip eiliniai Lietuvos piliečiai“, – tikino R. Grinevičius.

Planuoja visuotinį streiką

Seimo narys E. Gentvilas sako besitikintis, kad per planuojamą mitingą rugsėjo 10-ąją pavyks išvengti neramumų.

„Aš visiškai nenoriu, kad nevyktų mitingai – tegu jie vyksta, viskas tvarkoje. Neturi būti siekio išvengti mitingų ar protestuotojų susirinkimų, tačiau mes turime siekti išvengti radikalių agresyvių išpuoliais, neapykanta kvepiančių renginių. Mane tikrai džiugina, kad Seimo pirmininkei ponas Grinevičius, kiti Šeimų sąjūdžio vadovai pažadėjo, kad padarys viską, kad nebūtų agresijos protrūkių per rugsėjo 10-osios mitingą, kuris, manau, vyks, nes nebus nei Dulkys atšauktas, nei kaukių dėvėjimas pakeistas, nei kiti dalykai neįvyks“, – kalbėjo Seimo narys.

Tuo metu R. Grinevičius tikino, kad per planuojamą mitingą bus imtasi papildomų priemonių siekiant išvengti galimų neramumų, o kalbėdamas apie tolesnius planus, jis taip pat užsiminė ir apie jau organizuojamą visuotinį streiką.

„Yra planuojamas visuotinis streikas ir vyksta registracija. Profsąjungų jau yra užsiregistravusių, visuomeninių organizacijų. Tai bus ilgas pasiruošimas, bet mes tikimės, kad išspręsime šitą klausimą ir su valdančiąja dauguma, ir su pirmininkais. Mes suinteresuoti, kad Lietuvoje pasibaigtų mitingai, protestai ir visi taikiai, gražiai, linksmai gyventų“, – „Delfi TV“ laidoje „Delfi diena“ sakė R. Grinevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (464)