„Viskas rytoj bus 10 valandą teismas. Kada gausime ar teigiamą, ar neigiamą (sprendimą, aut. p.), tada ir spręsime. Gali būti du variantai – jei teismas priima teigiamą (sprendimą, aut. p.), tada vienas mitingas prie Seimo, kitas prie Katedros“, – trečiadienį sakė R. Grinevičius.

Jis teigė, jog dabar savivaldybė leido protestą Katedros aikštėje, be eitynių link Seimo.

R. Grinevičius teigė, jog prie Katedros iškils scena, įgarsinimas, tualetai, šiukšlių dėžės.

„Viskas paruošta, kaip normaliam mitingui“, – aiškino jis.

R. Grinevičius buvo nustebęs, kai žurnalistai jo klausė apie Vilniaus miesto savivaldybės gaunamus pavienius prašymus rinktis prie Seimo penktadienį po 15 žmonių.

„Ne, nežinau tokių dalykų. Mūsų prašymas pateiktas mitingui. Ir mums nereikalinga po 15 žmonių (prašymai, aut. p.), jei mes galime leidimą mitingui“, – sakė R. Grinevičius.

Lietuvos Šeimų sąjūdžio vadovas apgailestavo, jog nebuvo leista žygiuoti iki Seimo. Jis teigė, jog jei teismas pasakys, kad savivaldybės sprendimas netinkamas, tada po jo bus sprendžiama, gal kalbamasi su savivaldybe, ką ir kaip daryti.

Laukia teismo sprendimo

Ankstesnio organizatorių prašymo rugsėjo 10–ąją leisti 15 tūkst. žmonių mitinguoti prie Seimo savivaldybė po pakartotinio svarstymo netenkino.

Tuomet tvirtinta, kad leidimas neišduotas dėl per didelio dalyvių skaičiaus Seimo prieigose, žvalgybos perspėjimų apie išaugusią smurtinių išpuolių per protestus tikimybę, aplinkinių įstaigų prašymo netrikdyti darbo. Šį sprendimą mitingo organizatoriai apskundė teismui.

Jie, be kita ko, prašė stabdyti sostinės savivaldybės administracijos direktoriaus sprendimą, kuriuo atsisakoma suderinti mitingą prie Seimo. Tačiau teismas atsisakė tą daryti.

„Teismo įsitikinimu, pareiškėjas, prašydamas sustabdyti sprendimo galiojimą, siekia, kad planuojamas renginys būtų laikomas suderintu ir galėtų vykti kaip numatyta ir taip išspręsti ginčą iš esmės, nes taip iš esmės būtų patenkintas jo reikalavimas ir paneigtas sprendimas dar neišnagrinėjus bylos iš esmės“, – rašoma teismo pranešime.

Administracijos direktoriaus Adomo Bužisnko teigimu, Šeimų sąjūdis yra apskundęs teismo sprendimą netaikyti tokių laikinųjų apsaugos priemonių, kurios iš esmės leistų surengti mitingą prie Seimo. Jei organizatorių skundas bus patenkintas, Vilniuje iš esmės galėtų vykti du mitingai.

Savivaldybės duomenimis, teismas šį sprendimą turėtų priimti ketvirtadienį.

„Jei teismas nuspręstų pritaikyti laikinąsias apsaugos priemones, tada iškiltų keblumų, nes būtų išduoti du leidimai: vienas – Katedroje, apibrėžtoje teritorijoje, kitas – su eitynėmis iki Seimo ir mitingu prie Seimo. Bet mes kol kas nenorime spekuliuoti, kas būtų, jeigu būtų“, – aiškino A. Bužinskas.

Jis negalėjo atsakyti, ar organizatoriai, gavę leidimą protestuoti Katedros aikštėje, atsisako planų dėl mitingo prie Seimo.

„Geriausia būtų klausti pačių organizatorių, nebūtų iki galo atsakinga sakyti, kaip aš supratau jų žodžius. (...) Nepaisant to, koks bus teismo sprendimas, tinkamiausia vieta yra Katedros aikštė“, – pridūrė jis.

A. Bužinskas taip pat teigė, kad savivaldybei pateikta iki dešimt pranešimų apie ketinamas akcijas prie Seimo, kuriose dalyvauti ketina iki 15 žmonių. Tokių akcijų suderinti su savivaldybe nereikia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (155)