Kaip informuoja Seimo Ryšių su visuomene skyrius, vizito metu Moldovos Parlamente bus aptarti Europos Sąjungos (ES) integracijos klausimai, Moldovos pasirengimas stojimo į ES deryboms, vykdomos reformos ir saugumo padėtis regione.

Užsienio reikalų komiteto vadovas taip pat dalyvaus susitikimuose su Moldovos Prezidentūros, Vyriausybės, nevyriausybinių organizacijų ir žiniasklaidos atstovais.

Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Žygimantas Pavilionis tikisi, kad šių metų spalio mėnesį Europos Komisija (EK) rekomenduos pradėti derybas su Moldova, o šiam sprendimui pritars visos ES šalys iki metų pabaigos.

„Turėsime padėti Moldovai tiek namie, tiek visur, kur šie sprendimai bus priimti. Esame šį etapą praėję prieš kelis dešimtmečius, todėl žinome, kad kliūčių šiame ir tolesniame derybų kelyje bus dar ne viena, todėl norime iš anksto numatyti, kokiose srityse mes, Lietuvos parlamentarai, galėtume papildomai padėti – tiek sutelkiant paramą Vakaruose, tiek išaiškinant ir paruošiant sprendimus pačioje šalyje, taip pat ir žemės ūkyje, kur pradžioje opozicija būna didžiausia, o vėliau – didžiausia parama“, – sako Ž. Pavilionis.

Kaip ELTA jau skelbė, Lietuva dalijasi ekspertine patirtimi su Moldovos institucijų atstovais eurointegracijos srityje. Moldovos delegacija Lietuvoje lankėsi birželio 5–9 dienomis, įgyvendinant praėjusiais metais pradėtą Užsienio reikalų ministerijos finansuojamą vystomojo bendradarbiavimo projektą „Moldovos užsienio reikalų ir Europos integracijos ministerijos administracinių ir institucinių gebėjimų ir valdymo stiprinimas“.