Tai įstatymų projektai dėl "Sodros" įmokų į privačius pensijų fondus sustabdymo 2012 m., dėl bankuose laikomų indėlių palūkanų, brangių ir galingų transporto priemonių apmokestinimo, dėl mokesčio įvedimo didesnės nei 1 mln. litų vertės nekilnojamajam turtui, dėl pelno mokesčio tarifo pakėlimo ir progresinių mokesčių įvedimo.

Tokie Seimo sprendimai sukėlė liberalų pasipiktinimą. Tačiau apie pasitraukimą iš valdančiosios koalicijos nei Liberalų sąjūdis, nei Liberalų ir centro sąjunga bent kol kas nekalba, nors ir užsimena, kad koalicijos partneriams "reikia rimtai pasikalbėti ir priimti sprendimus".

"Mes savo koalicijos partneriams pasiuntėme signalą, kad mums nepriimtinas toks būdas, kai balsuojant dėl vienų įstatymo projektų surenkama dauguma socialdemokratų ar Darbo partijos gretose, o dėl kitų balsuojama kartu su liberalais. Tokia situacija negali ilgai tęstis. Todėl kalbėsimės koalicinėje taryboje, aiškinsimės, kokie dalykai mus dar sieja, ir svarstysime, kokius sprendimus priimti", - sakė Liberalų sąjūdžio lyderis, susisiekimo ministras Eligijus Masiulis.

Kartu, kaip primena „Lietuvos žinios“, E. Masiulis sakė suprantąs, kad Vyriausybės griūtis turėtų neigiamų pasekmių krašto situacijai, todėl liberalai dar bandysiantys ieškoti kompromisų su koalicijos partneriais konservatoriais. Tačiau šioje diskusijoje, pasak E. Masiulio, jie nori būti lygiaverčiai partneriai, o ne "penkta šuns koja".

Tuo tarpu liberalcentristų vedlys, Seimo vicepirmininkas Algis Čaplikas skundėsi, kad jį yra apėmęs keistas jausmas: "Esame tarp dangaus ir žemės - tarp koalicijos ir opozicijos. Bet laiko apsispręsti iki gruodžio 20 dienos - galutinio biudžeto priėmimo - dar yra", cituoja „Lietuvos rytas“.

Seimo užkulisiuose vakar buvo svarstomi keli tolesnės politinės raidos scenarijai. Vieni politikai kalbėjo, kad liberalai gali nedalyvauti galutiniame balsavime dėl biudžeto ir palikti jį patvirtinti konservatoriams kartu su opozicija. Po to liberalai esą turėtų palikti valdančiąją koaliciją ir turėtų būti formuojama nauja dešiniųjų mažumos Vyriausybė.

Tačiau dauguma kitų partijų atstovų ir pačių liberalų spėjo, jog vis dėlto Liberalų sąjūdis ir liberalcentristai turėtų likti valdžioje, suradę kokį nors kompromisą.

Apie tokio kompromiso būtinybę vakar jau prabilo Liberalų sąjūdžio atstovas, Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Kęstutis Glaveckas. Anot politiko, valdančioji koalicija turėtų patvirtinti biudžetą, o prabangos mokesčius svarstyti tik pavasarį. Jie įsigaliotų nuo kitų metų liepos 1-osios.