Buvo pritarta, kad nuo 2023 m. sausio 1 d., nustačius minimalią mėnesinę algą (ji būtų 840 eurų) ir pareiginės algos bazinį dydį (kuris planuojamas padidinti 5 eurais iki 186 eurų), kvalifikuotų darbuotojų minimalūs pareiginės algos pastoviosios dalies dydžiai būtų didesni už nekvalifikuotų darbuotojų darbo užmokestį.

Biudžetinėse įstaigose dirba apie 25 tūkst. darbuotojų, kurie turi minimalius koeficientus.

A, B ir C lygio pareigybių minimalius koeficientus siūloma padidinti nuo 10 iki 12 proc. Pareiginės algos pastoviosios dalies padidinimas apie 0,5 koeficiento palies daugiau kaip 25 tūkst. darbuotojų.

„Taip pat, siekiant atliepti matomą tendenciją, kad didžioji dalis įstaigų jau yra pasiekusios maksimalias koeficientų ribas, ir norint didinti pareiginės algos pastoviuosius dydžius aukštos kvalifikacijos specialistams (taip užtikrinant teisingo apmokėjimo už darbą principo įgyvendinimą), yra didinami ir maksimalūs pareiginės algos koeficientai“, – rašoma pranešime.

Net ir nedaug padidinus minimalią mėnesinę algą bei minimalius ir maksimalius pareiginės algos pastoviosios dalies koeficientus, padidės nekvalifikuotų ir kvalifikuotų darbuotojų, specialistų, administracijos padalinių vadovų ir jų pavaduotojų, įstaigų vadovų ir jų pavaduotojų darbo užmokestis.

Koeficientų padidinimui biudžetinėse įstaigose bus skirta 30 mln. eurų.

Taip pat siūloma pakeisti Įstatymo 5 priedą, reglamentuojantį mokytojų, pagalbos mokiniui specialistų ir švietimo įstaigų vadovaujančių darbuotojų darbo apmokėjimo sąlygas, siekiant, kad vidutinis mokytojų darbo užmokestis 2024 m. sudarytų 130 procentų šalies vidutinio darbo užmokesčio.

„Numatoma, kad mokytojų, švietimo pagalbos specialistų pareiginė alga padidės nuo 162 iki 227 eurų, auklėtojų, koncertmeisterių akompaniatorių – nuo 124 iki 144 eurų, mokyklų vadovų – nuo 485 iki 574 eurų, jų pavaduotojų ugdymui – nuo 473 iki 489 eurų, ugdymą organizuojančių skyrių vedėjų – nuo 412 iki 453 eurų, švietimo pagalbos įstaigų vadovų – nuo 101 iki 496 eurų, jų pavaduotojų – nuo 84 iki 448 eurų; bus sumažintos disproporcijos tarp pedagoginių darbuotojų darbo laiko normų; ankstyvojo ugdymo mokytojai turės daugiau laiko pasirengti veikloms“, – teigiama pranešime.

Projektui dar turi pritarti Seimas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją