„Ši diskusija neišvengiamai ateis į Seimo salę prasidėjus rudens sesijai“, – Eltai teigė V. Čmilytė-Nielsen.

„Mes matome, koks yra kontekstas, kiek yra pasvarstymų, kiek yra daug informacijos vis naujos. Turime labai aiškiai atsirinkti, kur yra propaganda ir gąsdinimas mūsų rytinio flango valstybių, o kur yra reali grėsmė, bet tai tikrai galima padaryti“, – akcentavo Seimo pirmininkė.

Visgi parlamento vadovė įsitikinusi, kad Seimas pavasarį, apsispręsdamas taikyti išimtį baltarusiams, pasielgė teisingai.

„Aš visgi laikausi nuomonės, kad Seimas nepadarė klaidos tada, kai pasisakė dėl skirtingo traktavimo Rusijos ir Baltarusijos piliečių, nes mes tada vadovavomės ta informacija, kurią turėjome“, – akcentavo ji.

V. Čmilytė-Nielsen pabrėžia, kad Lietuva ir toliau remti prieš Aliaksandro Lukašenkos režimą kovojančius baltarusius.

„Man rodos, Lietuva šioje sudėtingoje situacijoje turi ir toliau išlaikyti ir toliau tęsti savo kaip šalies, padedančios Baltarusijos opozicijai, ir savo kaip šalies, padedančios baltarusiams, kurie nori matyti demokratinę Baltarusiją, įvaizdį, paremtą realiais veiksmais“, – sakė Seimo pirmininkė.

„Tai laukia sudėtinga diskusija, bet mes turime abu tuos aspektus laikyti galvoje ir nepalikti Baltarusijos žmonių, kurie svajoja apie europietišką Baltarusiją, visai likimo valiai. Tai būtų didelė klaida“, – pridūrė ji.

Vidaus reikalų viceministras Vitalijus Dmitrijevas trečiadienį pranešė, kad ministerija mato poreikį suvienodinti ribojimus į šalį atvykstantiems Rusijos ir Baltarusijos piliečiams.

Prezidentas G. Nausėda jau anksčiau ragino Seimą apsvarstyti vienodus ribojimus rusams ir baltarusiams. Apie tai jis priminė ir reaguodamas į Baltarusijoje dislokuotos Rusijos samdinių „Wagner“ keliamą grėsmę.

Pasak šalies vadovo, dėl to, kad šis veto buvo atmestas, kyla rizika, jog prie Lietuvos sienų gali atsirasti Baltarusijos pilietybę turintys „Wagner“ samdiniai.

Visgi, valdantieji ir dalis opozicijos akcentavo, kad klaidos veto klausimu Seimas nepadarė. Pasak parlamentarų, priimant šį įstatymą dėl nacionalinių sankcijų Rusijos ir Baltarusijos piliečiams, buvo įvertinta abiejų šalių visuomenių specifika.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją