"Kaip ir priklauso pagal teisės aktus, pavasario sesija turi pasibaigti birželio 30 dieną. Džiaugiuosi, kad tapo tradicija, kad mes nebepratęsiame sesijų, išmokome gal daugiau planuoti savo darbą", - interviu Žinių radijui trečiadienį sakė ji.

"Džiaugiuosi, kad pagrindiniai darbai, kurie buvo užsibrėžti, iš tikrųjų yra atlikti, ir, kaip ir buvo numatyta, kad turėtų įvykti apie 50 plenarinių posėdžių – jau buvo surengti 49", - teigė I.Degutienė.

Seimo vadovės teigimu, sesijos metu buvo pateikti 425 įvairių teisės aktų projektai. Buvo priimti 139 įstatymai, 54 Seimo nutarimai, devyni kiti teisės aktai – iš viso 202 teisės aktai.

"Pavasario sesija išskirtinė turbūt tuo, kad buvo ypač didelis dėmesys skirtas energetinės nepriklausomybės stiprinimui, socialinio draudimo ir pensijų sistemos reformai, verslo sąlygų gerinimui, nedarbo mažinimui, Konstitucinio Teismo nutarimams įgyvendinti - iš tikrųjų buvo prisikaupę pakankamai daug, ir ES teisės normų perkėlimas į nacionalinę teisę", - vardijo ji.

Seimo pirmininkė taip pat apgailestavo, kad kai kurių projektų nepavyko priimti.

"Vienintelio ko gailiuosi, kad tikrai pavasario sesijoje nesugebėjome dar priimti naujos redakcijos Seimo statuto, nepatvirtinti Rinkimų įstatymo projektai, kurie reglamentuotų balsavimą internetu. Liko nepriimtas reikšmingas Teisėkūros pagrindų įstatymas, nežinau, bet yra viena frakcija, kuri tiesiog blokuoja šio įstatymo priėmimą (...), bet aš manau, kad tikrai rudenį mes ir šį įstatymą priimsime", - teigė ji.

Pasak I.Degutienės, ši sesija buvo gana įtempta.

"Kaip ir buvo planuota, kaip esu sakiusi sesijos pradžioje, kad sesija bus įtempta, savotiškai priešrinkiminė – iš tikrųjų tą ir matėme visą pavasario sesiją, nes kai kurių Seimo narių pasisakymai, veiksmai daugiau buvo tokios priešrinkiminės retorikos, gal dėl to buvo ir šiek tiek daugiau įtampos nei įprastai pavasario sesijoje. Bet tai yra natūralus procesas, ne tik turbūt Lietuvoje", - svarstė ji.

Parlamentarai planuoja šią pavasario sesiją baigti laiku - birželio 30 dieną, tačiau ketinama sušaukti nenumatytą posėdį. Nenumatytas posėdis planuojamas birželio 29 dieną, penktadienį. Jis bus rengiamas, jeigu Seimo nariams nepavyks priimti būtiniausių projektų.

Pagal Konstituciją, Seimo pavasario sesija prasideda kovo 10 dieną ir baigiasi birželio 30 dieną.

Opozicinė Seimo Krikščionių partijos frakcija yra surinkusi reikiamus parlamentarų parašus dėl neeilinės parlamento sesijos sušaukimo liepos 16-ąją. Tuomet norima priimti Seimo nutarimą dėl referendumo, kurio metu gyventojai turėtų išsakyti poziciją dėl naujos atominės (AE) elektrinės statybos, paskelbimo.