„Iš kelių pretendentų pasirinkau būtent šį kandidatą dėl nepriekaištingos reputacijos, solidžios profesinės patirties, vadovaujamo darbo įgūdžių. Be to, A. Gutauskas turi ilgametės patirties tarptautinėse organizacijose, yra gerbiamas teisininkas ir vertinamas dėstytojas“, – sako parlamento vadovė.

A. Gutauskas Lietuvos policijos akademijoje įgijo teisės magistro, Lietuvos teisės universitete – socialinių mokslų (teisės) daktaro laipsnius. 2002 m. apgynė daktaro disertaciją „Organizuotas nusikalstamumas ir jo baudžiamasis teisinis vertinimas“.

Kandidatas turi didelę teisinio darbo patirtį. Akademinį darbą pradėjo 1995 m. Lietuvos teisės akademijoje, vėliau dėstė Lietuvos teisės universitete. Teisės institute, Vilniaus teisės ir verslo kolegijoje, Mykolo Romerio universitete (MRU). 2013–2017 m. buvo MRU Teisės mokyklos Baudžiamosios teisės ir proceso instituto profesorius. Nuo 2017 m. iki dabar – Vilniaus universiteto Teisės fakulteto Baudžiamosios justicijos katedros profesorius.

2010–2011 m. A. Gutauskas buvo Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto biuro patarėjas. 2013 m. tapo Lietuvos Aukščiausiojo Teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėju (šias pareigas eina iki dabar), 2017‒2022 m. ėjo šio teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininko pareigas. 2016–2020 m. buvo Teisėjų etikos ir drausmės komisijos narys (2017–2020 m. – jos pirmininkas).

A. Gutausko mokslinių tyrimų kryptys – baudžiamosios teisės bendroji ir specialioji dalys, baudžiamasis procesas, tarptautinė baudžiamoji teisė, nusikalstamų veikų kvalifikavimo problemos, tarptautinis organizuotas nusikalstamumas, korupcija, prekyba žmonėmis, konstitucinė jurisprudencija ir žmogaus teisės, teisėjų etika. Jis yra paskelbęs 60 mokslinių straipsnių, yra 22 knygų, monografijų ir vadovėlių autorius ir bendraautoris.

Jis yra „Transparency International“ Lietuvos skyriaus ekspertas, nacionalinis ekspertas pinigų plovimo srityje prie Europos Tarybos sekretoriato (MONEYVAL) ir korupcijos srityje prie ET sekretoriato (GRECO), ET kovos su prekyba žmonėmis ekspertų grupės (GRETA) ir daugelio kitų organizacijų narys.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją