„Manau, kad šis pasiūlymas yra šioks toks politinis cinizmas“, – trečiadienį LRT radijui sakė ji.

Antradienį, prieš pirmąjį biudžeto svarstymą Seime Mišrios grupės frakcijos seniūnė A. Širinskienė pareiškė, kad jos vadovaujama frakcija palaikys valstybės biudžeto projektą, jeigu parlamente nebus svarstomi civilinės sąjungos ir lengvųjų narkotikų dekriminalizavimo klausimai.

Pasak V. Čmilytės-Nielsen, toks „politinis turgus“ Seime nederamas.

„Vertinu kaip gana cinišką žaidimą žmonių likimais, nes siūloma nubraukti viltis porų, kurios laukia Civilinės sąjungos įstatymo, mainais už kažką kitą, už palaikymą biudžetui. Tokio politinio turgaus tikrai neturėtų būti“, – kalbėjo parlamento vadovė.

„Dalis opozicijos ir mūsų koalicijos partnerius „laisviečius“ kaltina tuo, kad jie lyg susieja tuos du iš esmės nesiejamus klausimus, bet patys apsisukę daro tą patį“, – pažymėjo ji.

Vyriausybė trečiadienį ryte pritarė patikslintam 2024 m. valstybės biudžeto projektui. Ministrų kabinetas šalies pajamų ir išlaidų planą atnaujino atsižvelgęs į Seimo išvadas ir pasiūlymus po pirmojo jo svarstymo parlamente. Ketvirtadienį projektas grįžta į Seimą antrajam svarstymui. Biudžetą priimti tikimasi gruodžio 5 d.

Patikslintame biudžeto projekte numatyta, jog valstybės pajamos kitais metais sieks apie 16,98 mlrd. eurų, išlaidos – 20,61 mlrd. eurų.

Valdžios sektoriaus skola kitų metų patikslintame valstybės biudžeto projekte numatoma 39,9 proc., tuo tarpu deficitas – 3 proc. Šie rodikliai yra 0,1 proc. punkto didesni negu pirminiame biudžeto projekte.

Mitalas: tikiuosi, kad koalicijos partneriai, kurie žada dėti maksimalias pastangas dėl civilinės sąjungos, jas ir dės

Seimo Laisvės frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas teigia vis dar turintis vilties, kad koalicijos partneriai dės maksimalias pastangas, jog Civilinės sąjungos įstatymas būtų priimtas.

„Mes kalbėjomės apie Civilinės sąjungos įstatymą pirmadienį. Ir gerai, kad apie jį kalbėjomės tokioje konstruktyvioje dvasioje. Aš nenoriu dalintis didelėmis detalėmis, bet kol kas likau su tam tikra viltimi, kad koalicijos partneriai, kurie žada dėti maksimalias pastangas, jas ir dės“, – „Žinių radijui“ teigė V. Mitalas.

„Matyt, artimu metu įversime, kaip tai pavyko padaryti“, – pridūrė jis.

Nepaisant lūkesčio, kad Civilinės sąjungos įstatymas bus priimtas, V. Mitalas apgailestauja, kad dalis koalicijos narių ir toliau aktyviai veikia, jog šis klausimas reikiamo palaikymo Seime nesulauktų.

„Liberalų sąjūdis jaučiasi nekomfortiškai, nes mes juos verčiame jaustis liberalais. Liberalų sąjūdis (...) nenori demaskuotis, kad jų bent 4 frakcijos nariai labai akivaizdžiai ne tik kad nebalsuoja už civilinę sąjungą, kurią jie turi savo programoje įsirašę, bet ir labai atvirai balsuoja prieš ir bando visaip kaip su „valstiečiais“, A. Širinskiene ir krikščionims demokratams suburti kažkokį anti-aljansą“, – sakė V. Mitalas.

V. Mitalas taip pat mano, kad jei koalicinės sutarties reikėtų derėtis dabar, žinant visus „laisviečiams“ kylančius iššūkius, Laisvės partija jose laikytųsi tvirčiau. Politikas pripažįsta, kad „laisviečiams“ reikėjo mažiau pasitikėti kitų koalicijos lyderių pažadais, kad reikiamą palaikymą Civilinės sąjungos įstatymui pavyks suburti.

„Manau, kad būtų buvę mažiau reikalinga pasitikėti kitų koalicijos lyderių žodžiais, kad viską mes čia sutvarkysime, neužskaityti kaip už gryną pinigą, kad Liberalų sąjūdis balsuos „už“ arba kad progresyvioji Tėvynės sąjungos dalis su Ingrida Šimonyte ir Gabrieliumi Landsbergiu priešakyje padarys maksimalų darbą, kad ne pusė jų balsuotų, o bent jau keturi penktadaliai už šį įstatymą“, –sakė V. Mitalas.

„Tai, matyt, reikėjo dar tvirčiau dėl koalicijos derėtis ir tai turbūt yra didžioji pamoka ateičiai“, – pripažino jis.