"Visi mes, o ypač Seimo nariai, privalome vadovautis Konstitucija, gerbti savo valstybę, o ne ją griauti", - trečiadienį interviu Žinių radijui sakė Seimo pirmininkė.

Portalas lrytas.lt. antradienį paskelbė, kad į parlamento vadovę dėl šio įvykio kreipėsi Konstitucinio Teismo pirmininkas Romualdas Urbaitis. Ji laiške Seimo vadovei ir parlamento etikos sargams tvirtino, kad mitingą prieš teisminę valdžią organizavusi Seimo vicepirmininkė Virginija Baltraitienė ir kiti Darbo partijos nariai menkina valstybės valdžių autoritetą.

"Man yra nesuprantama, kaip Seimo nariai, kurie privalo vadovautis Konstitucija, gerbti savo valstybę, o ne ją griauti, gali patys organizuoti mitingus", - kalbėjo I.Degutienė.

Ji sakė jau persiuntusi laišką I.Baltraitienei ir visoms Seimo frakcijoms.

I.Degutienė taip pat teigė, jog negali atsakyti už savo pavaduotojus, nes juo renkasi ne parlamento vadovas, o deleguoja frakcijos ir tvirtina Seimas.

"Pavaduotojai šiuo atveju yra savarankiški politikai, kurie vykdo pagal statutą savarankišką politiką ir Seimo pirmininkas negali jų nei laisvai pasirinkti, nei negali atsakyti už jų veiksmus", - kalbėjo politikė

V.Urbaitis atkreipė dėmesį, kad kvietimuose į mitingą vartojami vieną iš konstitucinių valdžių – teismus - įžeidžiantys teiginiai: "Ydinga ir iškreipta sistema", "sistema, kuri jau seniai negina žmonių, ypač – vaikų teisių, tarnauja tik sau ir klanams". Pasak jo, panašūs teiginiai skambėjo ir per Darbo partijos šeštadienį surengtą mitingą.

Pati V.Baltraitienė sako nesijaučianti peržengusi kokias nors ribas, nes Konstitucija leidžia pareikšti savo nuomonę.

Darbo partija šeštadienio vidurdienį Vilniuje surengė prieš teismus nukreiptą mitingą, kuriame piktinosi dėl teismo sprendimo negrąžinti partijai 6 mln. litų valstybės dotacijų.

Finansiniais nusikaltimais kaltinamos opozicinės partijos mitinge prie Seimo dalyvavo iki tūkstančio žmonių.

Ikiteisminis tyrimas Darbo partijos atžvilgiu pradėtas 2006 metais, įtarus ją pateikus neteisingus duomenis apie pajamas, pelną ir turtą bei apgaulingai tvarkius apskaitą. Netrukus įtarimai buvo pareikšti ir V.Uspaskichui. Tuomet jis išvyko į Rusiją, kur pasiprašė politinio prieglobsčio. Į Lietuvą politikas grįžo 2007 metų rugsėjį.

Šeštadienį paskelbti apklausos rezultatai rodo, kad Darbo partija dabar yra populiariausia politinė jėga Lietuvoje. Kovo 8-21 dienomis "Lietuvos ryto" užsakymu "Vilmorus" atliktoje apklausoje už "darbiečius" nurodė ketinantys balsuoti 18,8 proc. respondentų.