Pasak A.Butkevičiaus, premjeras turi rūpintis ir šalies verslu, ir šiuo konkrečiu atveju nebent pritrūko viešumo, iš karto paskelbiant apie kreipimąsi, kad būtų išvengta atitinkamų interpretacijų.

"Ministras pirmininkas turi galvoti ir apie verslą, ir apie žmones. Jeigu vystomas Lietuvoj verslas ir "Achema", kuri suvartoja, atrodo, trečdalį gamtinių dujų, visiškai būt abejingam ir nesikalbėt, nei su verslu, nei su dujų tiekėjais, (būtų neišmintinga - red.)", - interviu Žinių radijui trečiadienį sakė A.Butkevičius.

"Reikia šiek tiek suprast, kad verslas, politika ir mokslas turi turėt sinergiją, (...) bet rašant tokį raštą turi būti organizuojamas pasitarimas, aptariama ir pasakoma, kad ministras pirmininkas kreipsis, viešumo reikia, apsisaugant nuo tam tikrų interpretacijų, šito viešumo nebuvo, bet faktiškai aš manau, kad ministras pirmininkas šiuo atveju, negalėčiau laikyt, kad jis padarė nusižengimą", - sakė socialdemokratų vadovas.

VTEK antradienį paskelbė, kad 2009 metais į "Gazprom" kreipęsis premjeras viešųjų ir privačių interesų nesupainiojo. Anot komisijos pranešimo, A.Kubilius, skatindamas konkrečių Lietuvos ūkio subjektų tarptautinį ekonominį bendradarbiavimą ir siekdamas jų teisėtų interesų apsaugos, veikė pagal įstatymais jam nustatytus įgalinimus.

"Todėl A.Kubiliaus tarnybinėje veikloje nesant viešųjų ir privačių interesų konflikto, nėra pagrindo teigti, kad toks jo elgesys yra netinkamas", - teigia VTEK.

VTEK galimą A.Kubiliaus interesų konfliktą tyrė gavusi Darbo partijos frakcijos Seime seniūno Vytauto Gapšio prašymą. Darbo partijos frakcija pabrėžė, kad Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) ne kartą yra gavę paramos iš "Achemos" grupei priklausančių įmonių, jos taip pat rėmė pavienius TS-LKD kandidatus per rinkimus. Darbiečiai VTEK prašė ištirti, ar A.Kubilius neprotegavo "Achemos" kreipdamasis į "Gazprom" vadovą ir prašydamas pervesti "Achemą" į "Gazprom export" sistemą.

Pasak VTEK, "Achema" ir koncernui "Achemos grupė" priklausančios įmonės ne vienerius metus nuolatos aukojo lėšas įvairioms Lietuvoje veikiančioms politinėms partijoms ir pavieniams asmenims, todėl VTEK turima informacija nesuteikia pagrindo teigti, kad A.Kubiliaus vadovaujama politinė partija, sprendžiant iš gautų paaukojimų dažnumo ar jų dydžio, palyginti su kitomis politinėmis partijomis, galėjo būti išskirtinė "Achemos" ar koncernui "Achemos grupė" priklausančių įmonių paramos gavėja.

"Gazprom" viceprezidentas ir "Gazprom export" vadovas Aleksandras Medvedevas vasario pradžioje patvirtino, kad "Achemai" dujos parduodamos pigiau nei "Lietuvos dujoms". Nauja sutartis su "Achema", pasak spaudos, pasirašyta 10-15 metų.

"Achema" yra didžiausia gamtinių dujų vartotoja šalyje, dirbdama visu pajėgumu ji nuperka apie trečdalį visų Lietuvai reikalingų dujų. Dujos yra pagrindinė azotinių trąšų gamybos žaliava, todėl jų kaina tiesiogiai veikia Jonavos įmonės finansinius rezultatus.