Ketvirtadienį Seimui pateiktas nutarimo projektas iš komisijos narių išbraukti konservatorius Valentiną Stundį, Vytautą Juozapaitį ir Stasį Šedbarą, liberalę Dalią Teišerskytę bei Mišrios Seimo narių grupės atstovus Povilą Gylį ir Povilą Urbšį.

Tokiu būdu Etikos ir procedūrų komisijoje iš 15 narių liktų devyni. Kadangi atsistatydina ir komisijos pirmininkas, ji liktų be vadovo, nes Seimo opozicija yra pranešusi neteiksianti naujų kandidatų, kol visa komisija nebus pertvarkyta. Tuo metu pagal Seimo statutą vadovauti etikos sargams gali tik opozicijos atstovas.

„Pagal dabartinius principus sudaryta Etikos ir procedūrų komisija neturi autoriteto, neatlieka tos misijos, ten priimami tiesiog daugumos politiniai sprendimai, todėl (opozicijos atstovai - BNS) nemato prasmės taip sudarytoje Etikos ir procedūrų komisijoje toliau dalyvauti. Ypač problema komisijos pirmininkui, kuris yra opozicijos atstovas, bet turi prisiimti atsakomybę už komisijos sprendimus, kuriems jis nepritaria“, - pristatydamas nutarimo projektą teigė konservatorius Jurgis Razma.

Anot jo, Seimui reikia sutarti dėl naujų Etikos ir procedūrų komisijos sudarymo principų.

„Siūlome, kad reikia sustoti ir nuoširdžiai pasitarti, kokius principus numatyti formuoti šią komisiją. Yra geras, manau, Algirdo Patacko pasiūlymas, kad opozicijos atstovus deleguotų valdantieji, o valdančiųjų atstovus parinktų opozicija“, - sakė J.Razma.

Tačiau šio projekto pateikimas tapo staigmena Mišrios Seimo narių grupės narių atstovui P.Gyliui. Jis yra pareiškęs, kad neketina palikti Etikos ir procedūrų komisijos.

„Fantastika, - sužinojęs apie Seimo nutarimo projektą BNS sakė parlamentaras. - Aš neišeisiu.“

Paklaustas, kaip ketina elgtis, P.Gylys sakė mąstysiąs.

„Tai klausimas Etikos ir procedūrų komisijai - ar gali žmones išbraukti jiems nežinant“, - teigė jis.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų, Liberalų sąjūdžio frakcijos bei Mišri Seimo narių grupė spalį nutarė atšaukti savo narius iš Etikos ir procedūrų komisijos, protestuodamos prieš politiniu pagrindu valdančiųjų balsais priimamus sprendimus.

Etikos komisijoje dirbantys opozicijos nariai jau pernai buvo paskelbę boikotą, bet sulaukę „darbietės“ Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės pažado inicijuoti komisijos sudarymo tvarkos pakeitimą, grįžo dirbti. Tačiau jokių permainų nebuvo padaryta. Seimo pirmininkė po paskutinio opozicijos atstovų protesto žurnalistams sakė komisijos sudarymo pakeitimų inicijuoti neketinanti, o opozicijai į komisiją siūlė deleguoti kitus atstovus.